Spejbl s Hurvínkem mají opravenou scénu, potěší to malé diváky

náhled souboruBarevné, hravé, ale hlavně účelné, takové je nově zrekonstruované divadlo Spejbla a Hurvínka, které se po dvouleté rekonstrukci vrací zpět na Dejvickou 38.

„Divadlo se proměnilo ve skutečně moderní kulturní stánek. Díky novým technickým parametrům a také svým estetickým kvalitám bude těšit nejen nás, ale i naše diváky,“ oceňuje ředitelka divadla Helena Štáchová investici Prahy 6. „Divadlo Spejbla a Hurvínka je poslední scénou v Praze 6, která může hrát v opraveném divadle,“ řekl starosta Chalupa. Rekonstrukcí v minulosti prošlo Dejvické divadlo i Semafor. Všechna divadla platí městské části jednotné nájemné 400 Kč za m² za rok.

Nejviditelnější novinkou je změna vstupu. Divadlo má nyní reprezentativní vchod z Dejvické ulice, do prostoru ulice září světla přes prosklené stěny vstupního foyer, markýza s pohyblivým textem informuje o aktuálním programu. Zejména dětský divák ocení zvýšenou elevaci hlediště, to znamená, že z každého místa bude na jeviště dobře vidět. Sál je nově ozvučen a osvětlen, v rámci vybudování technického zázemí vznikla zkušebna, nahrávací studio a divadelní klub. Nové schodiště vede diváky do hlavní haly kolem vitrín s vystavenými loutkami a expozicí loutek a vývoje loutkářství. Původní vstup v dubovém vyřezávaném obložení je zrestaurován a bude se používat jako premiérové schodiště.


Opravený je i dům

Rekonstrukce se oproti předpokladům prodloužila o půl roku. „Objevily se statické problémy se stropem divadla, který se nakonec musel vybudovat nový,“ sdělil Alois Novák ze společnosti Sneo, která rekonstrukci zajišťovala. Díky tomu se také zvedly odhadované náklady ze 120 na 130 milionů korun. Současně s přestavbou divadla došlo i ke kompletní opravě tohoto obecního domu. „Oprava zahrnovala výměnu elektrických a plynových instalací, výměnu všech oken a vchodových dveří, novou střechu, opravu fasády včetně zateplení, celkovou regeneraci výtahu i sklepů,“ vypočítává Novák práce za 22,6 milionu korun. Také tři ordinace zubních lékařů se z přízemí přesunuly do 4. patra do nových prostor.