V Břevnově roste nový domov pro seniory

náhled souboruDvěstě seniorů může najít již v květnu příštího roku své zázemí v novém domově, který se staví v Břevnově v ulici Za Kajetánkou. Moderní dům tak rozšíří kapacitu Domova Elišky Purkyňové z Dejvic, jehož je další budovou. Základní kámen byl položen v březnu.

Nový dům poskytne kvalitní technické a ergonomické zázemí, které umožní poskytovat odpovídající komplexní služby. Svým pojetím se hodlá zaměřit nejen na práci se samotnými seniory, ale s celými rodinami a sociálním zázemím. „Naším cílem je zkompletovat celou škálu služeb pro seniory a jejich rodiny, aby zvládaly péči o své seniory, a nabízet tu nejvhodnější službu tak, aby zůstaly zachovány rodinné vazby,“ řekla při slavnostním poklepání základního kamene ředitelka Domova Elišky Purkyňové Eva Kalhousová, která společně se starostou Tomášem Chalupou přesvědčila vedení hlavního města o nutnosti investovat do bydlení pro seniory. „Když se podíváme na statistiku, tak dobrá zpráva říká, že se dožíváme čím dál vyššího věku, ta horší je, že v roce 2014 se poprvé počet seniorů vyrovná počtu dětí a v roce 2065 ten poměr bude tři ku jedné. Chceme-li tedy nabízet adekvátní péči o seniory, tak nezbývá, než začít stavět,“ prohlásil primátor Pavel Bém. Výstavba nové budovy přijde hlavní město na 248 milionů korun. Starosta Chalupa ocenil, že se pro nový domov podařilo najít místo, kde senioři mohou zůstat v centru dění a ne někde na odloučeném místě: „Nedaleko je klášter, poliklinika, v sousedství škola,“ jmenoval výhody nového místa. „Bude to úžasný dům pro úžasné lidi,“ říká starosta.


Pokoje dle potřeby

Čtyřpodlažní novostavba ve tvaru U nabídne 200 nových lůžek v 89 pokojích. V přízemí budovy budou umístěny obslužné prostory – rehabilitace, denní stacionář, stravovací prostor s jídelnou, ordinace lékaře, kadeřnictví či ergoterapie. Ve vyšších podlažích budou obytné prostory pro rezidenční a odlehčovací službu a pokoje zvláštního režimu. Tyto budou uzpůsobeny podle potřeb a zdravotního stavu klientů, např. pro klienty s psychiatrickým onemocněním, demencí, Alzheimerovou chorobou. Obytné jednotky budou pro 20 – 28 klientů, každá bude mít sesternu a jídelnu s malou kuchyňkou. Tento rodinný typ uspořádání má za cíl navodit pocit domova a bezpečí. Kapacity pokojů a lůžek nejsou pevně dané, obytnou buňku bude možné variabilně obměňovat.

Součástí nabízených služeb bude i odlehčovací služba. To je režim, kdy senior přijde do domova na krátkou dobu, pokud se o něj jeho rodina nemůže starat, například o dovolené. Službu nabízí domov již v Thákurově ulici v Dejvicích, kde se díky rekonstrukci půdy financované hlavním městem znásobila kapacita lůžek z 9 na 19.

Domov pro seniory Elišky Purkyňové je momentálně umístěn ve dvou objektech – v ulici Šolínova 3 a Thákurova 10 s celkovou kapacitou 255 lůžek. Obě budovy jsou však zastaralé, seniorům slouží již od 20. let minulého století. V Šolínově ulici se počítá s rekonstrukcí objektu, ten by měl poté opět sloužit sociálním službám. Rekonstrukce Thákurovy probíhá za plného provozu. Zde se plánuje výstavba terasy pro imobilní obyvatele, zateplení celého objektu a úprava interiérů.