Zavřená Patočkova trápí i chodce i místní, radnice to řeší

náhled souboruUzavírka části Patočkovy ulice komplikuje život nejen řidičům, kteří musejí jezdit po objízdné trase a do některých ulic se nedostanou vůbec, ale i chodcům. Ti často hledají cestu, jak se přes uzavřenou oblast dostat nejkratší cestou. Ne vždy se jim to podaří. Proto je budou navigovat „cedule“ přímo v terénu.

„Městská část prosadila u dodavatele stavby, kterým je společnost Eurovia, aby instaloval na chodníky informační systém v podobě směrovek, který dá chodcům návod, jak se pohybovat v území dotčeném stavbou,“ řekla Jaroslava Trnková, koordinátorka strategického rozvoje Prahy 6. Uzavření Patočkovy ulice mezi Myslbekovou a Malovankou způsobilo řadu drobných omezení, přemístily se zastávky autobusů, některé chodníky jsou uzavřené. Přes Patočkovu lze kromě křižovatky Myslbekova přejít pouze po lávce a chodci si od nejbližší MHD zajdou i stovky metrů. Orientační cedule by měly chodcům poradit. V Myslbekově ulici byly také pro větší bezpečnost chodců nově zřízeny tři přechody se světelnou signalizací.


Průjezd ke koupališti bude

Uzavřen je v současné době průjezd ulicí Na Petynce, a to bariérou v její spodní části u křižovatky Malovanka. Ulice bude znovu průjezdná od 1. května. Tím se umožní příjezd návštěvníkům koupaliště Petynka, které v květnu otevírá. „Vedeme se stavbou také jednání o tom, zda bude možné otevřít příjezd ke koupališti přímo z tunelu,“ sdělila. Nejpozději v polovině července by mělo dojít k otevření ulice Na Hubálce, kde probíhají práce na přeložkách inženýrských sítí.


Změří se hluk a prach

Život lidí kolem Patočkovy ulice nenarušuje pouze samotná stavba, ale i zvýšená dopravní zátěž po objízdné trase. Z toho důvodu bude provedeno kontrolní měření hluku, emisí a prašnosti. „Hodnoty porovnáme se stavem před zahájením objížďky. Na základě srovnání přijme magistrát potřebná opatření na ochranu životního prostředí,“ uvedla Jaroslava Trnková s tím, že by mělo jít o výměnu oken nebo stavbu protihlukové stěny aj. Při měření se nezapomíná ani na případné otřesy půdy. Městská část se snaží maximálně tlačit na dodavatele stavby, aby uklízel komunikace dotčené stavbou. „Kromě toho Praha 6 zajišťuje pravidelný úklid ulic, které slouží jako obchozí trasy pro chodce, a posíleny zde byly i hlídky městské policie,“ dodává Trnková.

V současné době nabídla městská část seniorům od 60 let bydlícím v domech Patočkova 6 – 20, kteří mají ztížený přístup k domům, bezplatnou donášku nákupů. Tu zajistí Pečovatelská služba. „Z oslovených 42 nabídku přijalo jedenáct ihned, dalších17 se rozhodne. Ostatní mají zásobování zajištěno rodinou nebo jsou zcela soběstační,“ říká Jaroslava Trnková.