Děti se fotily s Hurvínkem

náhled souboruStovky dětí v doprovodu rodičů a prarodičů, kteří si s chutí zavzpomínali na své dětství, se přišly podívat do zrekonstruovaného divadla Spejbla a Hurvínka na Dejvické 38.

Divadlo se znovu otevřelo po dvouleté rekonstrukci, kterou financovala městská část. Obrovská návštěvnost během jediného sobotního dopoledne potvrdila, že Spejbl s Hurvínkem jsou fenoménem, který si opravené divadlo zaslouží.



Návštěvníci dne otevřených dveří si mohli prohlédnout nejen zrekonstruovaný sál, který je díky zvýšené elevaci uzpůsobený právě pro dětské diváky – ti vidí dobře na jeviště i pokud před nimi sedí dospělý – ale také výstavu starších loutek. Ve vitrínách mohli obdivovat historické verze oblíbených hrdinu pana Spejbla, Hurvínka i Máničky, ale i řadu loutek z ostatních představení. „Za naši historii máme na 800 loutek, které prošly našimi inscenacemi. Jsou cenné a je škoda, aby byly zavřené jen ve skladu, tak jsme se rozhodli, že některé ukážeme,“ řekla k tomu ředitelka divadla Helena Štáchová. Největším lákadlem byly ale loutky hlavních protagonistů divadla v „nadživotní velikosti“ a děti se s nimi mohly vyfotit.

Divadlo je od rekonstrukce, která městskou část stála 120 milionů korun, prostornější, má kvalitní zázemí také pro herce a zaměstnance divadla, a především je bezbariérové.

Návrat na Dejvickou 38 oslavil soubor uvedením premiéry pro dospělé Spejblovo hudební zmatiné. Při té příležitosti se konal křest knihy Denisy Kirschnerové „Spejbl a Hurvínek na nitkách osudu“, která mapuje devadesátiletou historii loutek a přináší i řadu původních dokumentů.


Nový sál je pohodlný a je z něj dobře vidět, jak si vyzkoušeli návštěvníci Dne otevřených dveří.