Gymnázium získalo ocenění, zaměstnává hendikepovaného knihovníka

náhled souboruGymnázium Nad Alejí z Prahy 6 bylo oceněno jako druhý nejlepší zaměstnavatel lidí se znevýhodněním ve 4. ročníku soutěže Stejná šance. Mezi šestnáctkou nominovaných zaměstnavatelů v Praze byla i základní škola Červený vrch. Soutěž Stejná šance je oceněním a veřejným poděkováním zaměstnavatelům, kteří v běžném prostředí dávají pracovní šanci handicapovaným lidem.

Porota ocenila podmínky, které gymnázium poskytlo pro práci knihovníka Jana Vacka, který celý život bojuje s těžkými následky dětské mozkové obrny.

Honza Vacek prodělal dětskou mozkovou obrnu, má těžce postižené nohy, velmi špatný zrak a hůře pohyblivé ruce. Chodí o berlích, pokud jsou kluzké chodníky, jezdí na invalidním vozíku. Do školy nastoupil před pěti lety a pracuje zde na poloviční úvazek. Rok soustavně pracoval na evidenci knih do počítačového systému, další rok přibral práci kolem kopírky a na skartaci dokumentů. Před dvěma lety se mu díky stavbě výtahu výrazně usnadnil pohyb po škole, od loňska může využívat bezbariérový vchod do budovy, který škola postavila z dotace hlavního města. „Myslím si, že škola je nyní plně vybavena pro pohyb a práci takto postiženého člověka, a jsme rádi, že u nás Honza pracuje. Velmi dobře si rozumí s profesory, studenty i správními zaměstnanci školy,“ říká profesor Jan Horálek. Škola si podle něj ocenění zaslouží. „Byť jsme byli překvapeni, že jsme v pořadí překonali i společnosti či firmy, které zaměstnávají více invalidních lidí,“ dodává.

Honza Vacek díky svému pracovnímu prostředí našel útěchu i ve složité životní situaci, když přišel o maminku. Škola a práce se mu staly oporou a její kolektiv jeho blízkými lidmi. Kromě zaměstnání Honza Vacek také aktivně sportuje, jeho posledním úspěchem v závodním plavání jsou dvě stříbrné a zlatá medaile na Dnech Eurowaves IPC Swimming 2009.

Praha 6 odstraňuje bariéry

Handicapovaní mají mnoho potíží už v běžném životě, s hledáním práce je to ještě horší. A to přesto, že podle zákona musí firmy s více než 25 pracovníky zaměstnávat čtyři procenta zdravotně postižených. Často se ale z této povinnosti raději vykupují, což zákon umožňuje. Do státní kasy ročně zaplatí 2,5 násobek průměrné měsíční mzdy. „Nebylo jednoduché sehnat práci. Setkával jsem se dost často s odporem,“ uvedl pro ČT knihovník z gymnázia s tím, že komerční firmy často požadují, aby každý člověk uměl anglicky a byl i pohybově zdatný.

„Podobné soutěže mají firmy motivovat k zaměstnávání postižených. A to je třeba velmi ocenit,“ domnívá se šestkový radní pro sociální oblast Ondřej Balatka. Úřad Prahy 6 v současné době zaměstnává dva zdravotně postižené zaměstnance, spolupracuje také s handicapovaným Radkem Pilátem, který je webmasterem internetových stránek Prahy 6. „Je to úžasné, že člověk s postižením může spravovat stránky stotisícové obce,“ říká Balatka. Radnice také zprostředkovává a nabízí prodej výrobků z chráněných dílen, které pracují s postiženými.

V nejbližší době navíc proběhne mapování celého území městské části z pohledu dostupnosti pro postižené, které bude podkladem pro obecní program Bezbariérová Praha 6. „Má sloužit zlepšení pohybu handicapovaných spoluobčanů po území," uvedl radní Balatka. Jednou z aktivit k usnadnění pohybu postiženým bude instalace informačního a naváděcího systému pro zrakově postižené v budově radnice. Systém obsahuje centrální multifunkční hlásič, který lze využít jako informátor v různých jazycích. Zrakově postižení pak obdrží sluchátko a hůl, která je prostřednictvím magnetů umístěných na chodbách úřadu bude informovat o tom, kde se po úřadu pohybují.


Knihovník Jan Vacek pracuje na gymnáziu Nad Alejí na poloviční úvazek. Přes své postižení se ještě věnuje závodnímu plavání.