Koncerty s partnerskými městy: České flétny v Itálii, německá dechovka v Písecké

náhled souboruFlétnový soubor Musici gaudentes ze ZUŠ Jana Hanuše z Prahy 6 odcestoval v dubnu do italského Roncegna, aby s místním sborem Voci dell´Amicizia uspořádal společný koncert. Roncegno je partnerské město Prahy 6 a společné kulturní akce nejsou výjimkou.

Koncert místní uspořádali se vší důstojností a vřelostí v krásném, historickém, renesančním sále za bohaté účasti obyvatel půvabného kraje pod romantickými Dolomity. Flétnistky ze souboru Musici Gaudentes ocenily vysokou pěveckou úroveň sboru Voci dell´Amicizia, zejména když je překvapil vícehlasým provedením české hymny v italštině. Flétnový soubor Musici Gaudentés řídí a upravuje pro něj skladby učitelka Veronika Pudláková.

Přátelské setkání finančně podpořila Městská část Prahy 6, zvláště pak jednodenní výlet do pohádkových Benátek, díky kterému si děti odvezly krásné zážitky. Kromě vedoucí souboru doprovázel zájezd i ředitel ZUŠ Hanuše Miloslav Tengler, který italský sbor přivítá na společném souboru v Praze.

Soubor Musici Gaudentés se chystá v červnu za podpory pražského magistrátu do Paříže oslavit místní oblíbený Svátek hudby dne 21. 6., kde pod záštitou Českého centra vystoupí na radnici společně s pařížským sborem Aposiopée. Francouzské děti budou zpívat v češtině za doprovodu Musici Gaudentés skladby M. Kabeláče a L. Janáčka. „Je dobře, že škola ZUŠ Jana Hanuše podporuje naše děti, aby mohly se svým hudebním uměním navazovat kontakty v zahraničí a reprezentovat tak svou hudební dovednost,“ domnívá se Veronika Pudláková.

Kulturní akce pořádané mezi partnerskými městy jsou pro Prahu 6 typické. Vloni vystavovali v Praze 6 malířka z Bayreuthu Sigrid Engelbrecht, nebo sochař Carlo Scantamburlo z Roncegna. V dubnu se v Písecké bráně konal koncert dechový orchestr z Bayreuthu, partnerského města, pod vedením dirigenta Petera Königa. Odpolední koncert zahájil starosta Tomáš Chalupa minutou ticha k uctění obětí polské tragédie. A pak už zazněly německé i světové melodie mnoha autorů. Při některých skladbách diváci tleskali do rytmu a odměnili profesionální výkon orchestru dlouhým potleskem.