Na Markétě se pojede Grand Prix již počtrnácté

náhled souboruTitul mistra světa na krátké ploché dráze získá ten, kdo v seriálu Grand Prix vyjezdí nejvíce bodů. Velkých cen se v sezóně 2010 uskuteční jedenáct, a to po celé Evropě.

Praha je jediným městem, kde se toto setkání plochodrážních es koná každoročně od založení seriálu. V sobotu 22. května bude na Markétě odstartována FIM Czech Republic Speedway Grand Prix již počtrnácté. Na startu budou všichni světoví plochodrážní borci včetně mistrů světa Dána Nicki Pedersena, Australana Jasona Crumpa a Američana Grega Hanckocka. Chybět nebude ani Rus Emil Sajfutdinov, který vloni na Markétě hned při svém prvním startu nečekaně vyhrál. Talentovaný Matěj Kůs bude na domácí půdě startovat na „divokou kartu“ s číslem šestnáct.

Seriál započne v polském Lešně a po závodech v Göteborgu, Praze, Kodaňi, Toruňi, Cardiffu, Malille, Goričanu, Vojensu a Terenzanu se finálový závod pojede také v polské Bydhošti. Jednotlivé velké ceny mají od samého počátku vysokou sportovní a společenskou úroveň a stávají se prestižní záležitostí pořadatelských měst. Z tohoto důvodu je také tradičním spolupořadatelem pražského závodu hlavní město Praha a Městská část Praha 6.

FIM Czech Republic Speedway Grand Prix má v plochodrážním světě velmi dobré jméno. Břevnovský plochodrážní areál nemůže svými parametry konkurovat velkým evropským závodům, ale každým rokem nabízí něco nového. Letos to budou nové tribuny C a E v oblouku hned po startu. Už teď je u diváků s povděkem kvitována nabídka vstupenek, která finančně zvýhodňuje rodinné vstupné. Snahou pořadatelů z Auto klubu Markéta je přilákat do ochozů i mladé diváky. První jízda bude na Markétě odstartována hned po slavnostním zahájení, které se uskuteční v 19 hodin. Předcházet tomu bude kulturní program.

Grand Prix na Markétě patří ke každoročním zastavením v rámci Světového poháru na krátké ploché dráze.