Pozor, začínáme: Dejvická – Červený vrch – Veleslavín – Petřiny – Motol

náhled souboruPoklepem na základní kámen začala v dubnu stavba prodloužení metra A z Vítězného náměstí do Motola. Trasa A dostane po 32 letech své logické pokračování, cestující nejbezpečnější a nejekologičtější dopravní spojení. Šest kilometrů dlouhý úsek bude zprovozněn v roce 2014.

Primátor Pavel Bém, který výstavbu trasy oficiálně zahájil, ji mimo jiné označil za významný krok k odlehčení dopravy na Vítězném náměstí, které by se tak mohlo stát skutečným náměstím, a ne dopravní křižovatkou. Metro v severozápadním sektoru Prahy zajistí obsluhu 90 tisícům obyvatel a v kontextu příměstské dopravy téměř dvojnásobku.

Předpokládané náklady jsou nyní 18,7 miliardy korun. „Je unikátní, že Praha, která na rozdíl od českého státu a dalších měst, hospodaří s vyrovnaným rozpočtem, ještě investuje,“ řekl pražský primátor. Zhruba 8 miliard z celkových nákladů půjde z fondů EU, zbytek zaplatí město Praha ze svého rozpočtu. Pražský radní Štajner podotkl, že EU supluje roli státu, který se na stavbě nepodílí jedinou korunou. Přestože tomu tak bylo ještě v devadesátých letech.

„Jsme rádi, že to začíná, ale stavba bude trvat čtyři roky a přinese zátěž pro celé území a lidi, co tu bydlí. Věřím, že investor bude stavět efektivně a že to půjde rychle a bez komplikací,“ přeje si starosta Tomáš Chalupa, který připomněl, že prodloužení metra má dlouhodobě silnou podporu u veřejnosti.

Pro stavbu bude použita technologie plně mechanizovaných razících štítů. „Jejich použití je nejvíce šetrné jak pro své okolí, především z hlediska hlučnosti a vibrací, tak i pro životní prostředí,“ řekl generální ředitel společnosti Metrostav Pavel Pilát.

Na území Prahy 6 poblíž budoucích stanic vzniklo několik stavenišť. Práce již začaly v lokalitě Vypichu, na staveništi na Dlouhém lánu a poblíž konečné stanice tram 2 na Červeném vrchu.

Informační středisko k metru

V druhé polovině května bude otevřeno Informační středisko v ulici K Lánu 496/2 (v parčíku naproti škole) v nevyužívaném nebytovém prostoru, který zhotoviteli stavby Sdružení metro V. A (Dejvická – Motol) nabídla městská část.

Informační středisko bude v provozu každé úterý od 14 do 18 hodin. V této době tam kromě informačních panelů Metroprojektu bude ke zhlédnutí každý měsíc aktualizovaný soubor barevných fotografií z probíhající výstavby celé trasy a přítomni budou kompetentní zástupci Sdružení zhotovitelů a projektanta. Středisko bude v provozu po celou dobu výstavby, tj. až do roku 2014.