Sazeničky se promění ve stromy pro Afriku

V sobotu 15. května se na Hanspaulce koná „Africký den“. Do sportovního areálu přijede zahrát africká kapela a budou připraveny hry pro děti.

Děti z prvního stupně ZŠ Hanspaulka vysázely na konci března semínka afrikánů, bazalky a rajčat. O své „poklady“ se nyní pečlivě starají, zalévají je a až zesílí, budou je přesazovat. Vzrostlé sazeničky si odnesou domů, ale také je budou nabízet k prodeji všem zájemcům, a to v sobotu 15. května ve sportovním areálu na Hanspaulce a po celý další týden v odpoledních hodinách v budově školní jídelny.

Projekt přináší podle ředitelky Marie Pojerové několik užitečných výstupů: „Děti od 1. tříd si samy zkoušejí rostlinky pěstovat a průběžně se o ně starat. V rámci projektu se konala beseda pro 1. i 2. stupeň s dobrovolnicí, která rok pracovala ve středoafrické škole. Děti viděly záběry ze školy, která se ani zdaleka nepodobá té, kterou navštěvují, a mohly porovnat i rozdílný život svých vrstevníků v jiné části světa.“ Dodává, že vypěstované rostlinky mají sociální a multikulturní dopad: „Pokud je děti prodají, výtěžek půjde na stromy, které se díky jim ve středoafrické republice vysadí.“ Na projektu pracují letos žáci poprvé, a to ve spolupráci s neziskovou organizací SIRIRI o.p.s.

V pátek 14. 5. pořádá Klub rodičů při ZŠ Hanspaulka v hotelu Praha již 3. Hanspaulský společenský večer, kde čeká na účastníky bohatá tombola, hudba, tanec a soubor Lúčka. Vstupenky lze zakoupit v ZŠ Hanspaulka, v hotelu Praha, ve vinotéce Na Pískách a v cukrárně Kopretina tamtéž.