Slovo starostyTomáše Chalupy pro Šestku

Jaro se v Praze 6 projevuje i kvetoucími záhony. Bohužel tato výzdoba každoročně přitahuje pozornost vandalů a zlodějů… A jde s tím vůbec něco dělat? Blíží se volby do Poslanecké sněmovny. V minulosti mívala Praha 6 vždy jednu z nejvyšších volebních účastí ve městě. Bude tomu tak podle Vás i letos?

Jaro se v Praze 6 projevuje i kvetoucími záhony. Bohužel tato výzdoba každoročně přitahuje pozornost vandalů a zlodějů…

Je to smutné, ale bohužel pravdivé. Zatímco se městská část se snaží květinovou výzdobou zkrášlit veřejná prostranství, ať už v parcích a záhonech, na předzahrádkách restaurací a hostinců či v oknech domů směřujících do ulic, jsou jedinci, kteří naše úsilí ničí. Tulipány minulý měsíc pošlapali nebo ukradli na Petřinách na Větrníku, v parku ve Velvarské ulici, na Vítězném náměstí. A nejde jen o samotné květiny. Terčem vandalů jsou i odpadkové koše, které jsou vyhledávaným cílem sprejerů. I to je odraz dnešní doby.

A jde s tím vůbec něco dělat?

Mám jedinou úspěšnou zkušenost, jak s vandaly a zloději skoncovat, nebo aspoň minimalizovat jejich chování na veřejnosti. Nebýt lhostejný. Zeptáte-li se strážníků a okrskářů městské policie, potvrdí vám, že je velmi obtížné chytit je při činu. Nicméně i přesto má policie občasné úspěchy v této oblasti. Vloni se takto podařilo zadržet člověka, který si pro květinou výzdobu přijel rovnou autem a při zadržení měl plný kufr kradených tulipánů. Pro rychlejší nápravu vandalismu se osvědčila i možnost posílání MMS zpráv na úřad.

Blíží se volby do Poslanecké sněmovny. V minulosti mívala Praha 6 vždy jednu z nejvyšších volebních účastí ve městě. Bude tomu tak podle Vás i letos?

To těžko mohu odhadnout. V každém případě bych ale rád vyzval všechny občany, aby volby nebrali na lehkou váhu a pár minut svého volna věnovali pečlivému výběru kandidátů a samotné volbě. A aby rozhodli správně, svobodně a podle svého přesvědčení. Aby se nenechali zmást mediálním vystupováním politiků, ale zajímali se o jejich důvěryhodnost, myšlenky a podstatu věci. Prostě ne podle toho, co jim kdo „nakuká“. Každý člověk je totiž odpovědný za svůj život a za vývoj své země. Pasivní čekání na to, co pro nás udělá někdo jiný, je chybou. Nepohrdněme proto svým hlasem pod záminkou, že znamená příliš málo a že jedním hlasem výsledek voleb změněn nebude. Říkáme o sobě, že jsme sebevědomý národ, tak to v pátek 28. a v sobotu 29. května potvrďme.