Veřejnost a obce spojily síly proti hazardu

náhled souboruPraha 6 bez heren a automatů? Není to nereálné. Všechny videoloterijní terminály a výherní přístroje by z městské části mohly zmizet na dobro. Pokud o tom bude obec smět rozhodnout. Nový loterijní zákon, který to má umožnit, je na dobré cestě.

Tisíce podpisů pod peticí Stop hazardu, vlna nevole mezi veřejností, rozzlobené hlasy starostů obcí dosáhly toho, že v dubnu schválila poslanecká sněmovna zákon, podle kterého by obce mohly omezit hazard na svém území. Spolurozhodovaly by totiž i o umístění videoloterijních terminálů, o kterých nyní díky špatné legislativě rozhoduje pouze ministerstvo financí. „Ve chvíli, kdy bude mít obec poslední slovo, tak zrušíme veškeré hrací automaty na našem území," říká za Prahu 6 starosta Tomáš Chalupa, který stejně jako pražský magistrát vyhlásil nulovou toleranci hazardu. Zrušily by se tak i výherní hrací přístroje, o kterých rozhoduje magistrát, a jejichž počty již za poslední roky rapidně snížil. Pokud zákon projde senátem a podepíše jej prezident Klaus, bude Praha 6 místem, kde se s hazardem takřka nepotkáte.

Právě starosta Chalupa byl jedním z iniciátorů petice Stop hazardu, pod kterou se během tří dnů podepsalo více než osm tisíc lidí. Podpořili ji i další starostové městských částí, další obce a zastupitelé hlavního města. Lidé se bouřili proti pozměňujícímu návrhu loterijního zákona, který by umožnil vznik videoloterijních terminálů, aniž by o tom mohly spolurozhodovat obce. Taková situace je nastavena nyní. „Každá obec musí mít možnost do povolovacího procesu vstoupit a na svém území proti hazardu bojovat,“ je přesvědčen starosta Chalupa. O vzniku heren s videoloterijními terminály, které povoluje ministerstvo financí, se nyní obec ani nedozví, natož aby je měla šanci zakázat. Důsledkem jsou herny v blízkosti škol nebo důstojných míst, kam nepatří. V Praze 6 je takovým místem kostel sv. Matěje a herna v jeho blízkosti. Lidé si na to opakovaně stěžují a radnice je bezmocná. Za ulice hazardu jsou označovány Dejvická nebo Bělohorská. „Jedině vrácením kompetencí do rukou obcí se může řešit současný kritický stav,“ domnívá se primátor Bém.

Videoloterijní terminály navíc představují mnohem větší zlo. Nemají stanovenou maximální výši sázek a lze na nich prohrát tisíce korun v krátké době, protože berou pouze bankovky. Minimální částka, kterou lze jednorázově prohrát je 50 korun. „Herny neslouží ničemu hodnotnému, zato problémy, které generují, jsou výmluvné,“ píše na facebooku Prahy 6 jedna z uživatelek. Objevují se ovšem i názory, že ze strany radnice jde o omezování svobody: „Proč chcete, aby měla města pravomoc rozhodovat o tom, kam se lidé budou chodit bavit?“ ptá se další pisatel.


Hazard se rozrůstá

Starostové dnes mohou mluvit jen do počtu klasických automatů (výherní hrací přístroje) a houfně je zakazují. Třeba v˙Praze jejich počet klesl za poslední tři roky o téměř 2300, jenže je to k ničemu. Za ten samý čas se zvýšil počet videoloterijních terminálů o 5270. „Rozsah hazardu na území města se za tu dobu zdvojnásobil. To je neudržitelná situace, Praha je horší než Las Vegas,“ zlobí se primátor Pavel Bém. Situace v Praze 6 je odrazem celoměstských statistik. Proto chce město přistoupit k rušení automatů až ve chvíli, kdy půjde zakázat obojí. „Zakázali bychom výherní přístroje a místo toho se bez našeho vědomí objeví další videoterminály. Jsme připraveni zrušit veškeré výherní přístroje až tehdy, kdy bude možné zakázat všechno najednou. Pak bude v Praze 6 platit nulová tolerance,“ slibuje starosta Chalupa.


Starostka Prahy 2 Jana Černochová a Tomáš Chalupa zanesli petici Stop hazardu s 8.210 podpisy přímo do parlamentu.

Dosud Praha 6 alespoň regulovala hazard dostupnými prostředky. Zakázala provoz výherních přístrojů do 16 hodin, postupně se daří vymístit herny z obecních domů. „Nechceme špinavé peníze, jsme přesvědčeni, že ušetřit se dá jinde,“ říká Chalupa přesto, že peníze z výherních hracích přístrojů plynou do obecní pokladny.

Co je navrženo v novém zákoně?

Návrh dává obcím například právo rozhodovat pomocí vyhlášek o umístění loterií a heren na veřejně přístupných místech. Obsahuje i zákaz, aby loterijní firmy dávaly peníze neziskovým organizacím, které samy zřídily. Pokud obec povolí na svém území nějakou loterii, bude muset informovat prostřednictvím úřední desky a internetu, na co použila peníze odvedené na veřejně prospěšný účel.


Petici Stop hazardu lidé podepisovali během trhů na Vítězném náměstí, na radnici nebo v divadlech v Praze 6 nebo v Dejvicích při vstupu do metra. Podpisy se rychle množily.