ZŠ Marjánka slaví 100 let

náhled souboruBřevnovská základní škola Marjánka má za sebou stoletou historii a plánuje oslavy jubilea.

První žáci do ní přišli v roce 1910. Byla zvaná Jubilejní, ale její absolventi o ní více mluvili jako o „nové škole“. Zavzpomínat si na uplynulých sto let mohou bývalí žáci během školních slavností.

Hlavním dnem oslav bude pátek 7. května. V rámci projektu Otevřená škola si budou moci zájemci prohlédnout školní budovu a zhlédnout výstavu ke stému výročí založení školy. Uskuteční se také setkání bývalých žáků a učitelů. Odpoledne se bude na školním hřišti konat zábavné odpoledne pro žáky. Oslavy vyvrcholí slavností, která se uskuteční od 16 hodin ve společenském sále restaurace Marjánka.

První oslavy už proběhly v dubnu, kdy byla v areálu školy slavnostně zasazena pamětní lípa. Akce se zúčastnili nejen učitelé a žáci z Marjánky, ale také starosta Tomáš Chalupa, který připomenul, že do školy chodila jeho maminka i babička, náměstkyně primátora pro školství Marie Kousalíková, radní pro školství Ondřej Balatka, Prokop Siostrozonek, převor Břevnovského kláštera a řada dalších hostů. Při této příležitosti zazpíval školní pěvecký sbor a následovala beseda s historikem a spisovatelem Zdeňkem Mahlerem.