Animovaná „Červená Karkulka“ vyhrála Antifetfest

náhled souboruTřetí ročník amatérské filmové soutěže pro děti ze základních škol a studenty středních škol z Prahy 6 zná vítěze. V soutěži se sešlo celkem třináct filmů a o témata nebyla nouze. Filmová tvorba školáků měla být zaměřena na problémy závislostí.

„To, že se mladí lidé dokáží na problémy podívat vlastním pohledem, natočit o něm film nebo dokument, je důležité. Vždycky to funguje líp, když jsou součástí příběhu, než když jim je mentorováno, co se má nebo nemá dělat,“ domnívá se starosta Tomáš Chalupa. „Antifetfest je jedna z aktivit, která se snaží přesvědčit mladé lidi, že existuje všechno lepší, než jsou drogy,“ dodává. Starosta předal cenu vítěznému snímku, který natočili Kryštof Volkman a František Veselovský ze ZŠ Hanspaulka. Jejich film měl název Červená Karkulka a byl jediným animovaným snímkem vsoutěži. Jeho tématem byla pedofilie. Film si odnesl jak cenu odborné poroty, tak cenu hlasování diváků – vrstevníků. „Animaci jsme dělali už vloni a tak nás to chytlo, že jsme se pro ni rozhodli i letos. Pracovali jsme na tom sto hodin,“ říká jeden ztvůrců František Veselovský.

Červená Karkulka zaujala i moderátora soutěže Honzu Musila: „Červená Karkulka by se měla promítat povinně ve školách,“ myslí si moderátor.

„Filmy jsou každým rokem profesionálnější, je to už opravdu filmové umění, a studenti si všímají dalších témat, už nejde jen o drogy a o fetování, ale například o šikanu, problémy spřijímáním potravy, hazard nebo rasismus,“ říká radní pro školství Ondřej Balatka.

Do soutěže se zapojili i dvě střední školy. Zvítězil film studentů zGymnazia nad Alejí, druhý byl zAkademie zKrupkova náměstí.

Sami studenti, kteří sledovali krátké filmy vytvořené svými vrstevníky vzaplněném sále divadla Semafor, uznale hodnotili, že filmy jsou blízké reálnému životu a že jsou hodně opravdové. Vítězný snímek postupuje do celopražského kola, jehož výsledky budou vyhlášeny v červnu.

Výsledky Atifetfestu:

1. místo – film Červená karkulka, skupina Gamebless – Kryštof Volkman, František Veselovský – ZŠ Hanspaulka

2. místo – film What happend, skupina Sir Beny Benjamin Peguero, Václav Vondruška, Hugo David Wirth, Jasmína Rebcová – ZŠ Petřiny sever

3. místo – film High life, skupina SnA Productions: Adam Kovařík, Šimon Dušek, Vojtěch Kudrmann, Petr Rejzek, Simona Stilzová – ZŠ Pod Marjánkou


Vítězové Antifetfestu získali kromě ceny poroty i cenu diváků.