Dejvická československá připomněla osvobození a společnou minulost

náhled souboruUž pošesté si Praha 6 připomněla výročí konce druhé světové války kulturním programem na Dejvické třídě. Letošní program k 65. výročí nesl název Dejvická československá a měl lidem připomenout společnou minulost se Slováky. „Pokaždé mají oslavy trochu jiný příběh, tak jako byly rozmanité příběhy lidí, kteří bojovali za svobodu,“ řekl starosta Chalupa.

„Nesmíme zapomínat na to, že vtéto válce trpěli nejen Češi. 360 tisíc Čechoslováků zemřelo během druhé světové války a je na čase, abychom si zase připomněli, že jsme jednou byli součástí jednoho státu,“ přivítal starosta Tomáš Chalupa diváky a společně sválečným veteránem Tomášem Sedláčkem zahájil program, který připravila městská část.

Slovenština se tak na pódiu střídala sčeštinou a odpolední program moderovala česko-slovenská dvojice Vlasta Korec a Zuzana Belohorcová. Se svými hudebními čísly se vystřídali Ondřej Hejma a Žlutý pes, Dara Rolinc, Peter Nagy, Martin Chodúr a Petr Muk, jehož koncert na Dejvické třídě byl zřejmě posledním vystoupením před jeho nešťastnou smrtí. Dvojjazyčný koncert si pochvalovali jak diváci, tak vystupující. „Je to logické a přirozené,“ řekl zpěvák Ondřej Hejma.

Vden výročí se konala po Praze 6 řada pietních aktů. Místopředsedkyně PS PČR Miroslava Němcová, europoslanec Jan Zahradil, primátor Pavel Bém, starosta Tomáš Chalupa a další zástupci městské části se poklonili hrdinům a položili věnce u památníku československým zahraničním vojákům, u památníku padlým parašutistům vareálu vysokých škol a památníku československých zahraničních letců na náměstí Svobody. „Moc bych si přál, aby kžádným pomníkům už nikdy nemusela být dopisována žádná jména. A pokud, nedej bože, přijde čas, kdy budou muset znovu lidé bránit svobodu a svou vlast, tak abychom to všichni dokázali udělat tak samozřejmě, jako to dokázali naši předkové před 65 lety,“ přeje si Tomáš Chalupa.