Dětí přibývá, Praha 6 staví školky

náhled souboruPraha 6 staví novou mateřskou školu. Bude moderní, nízkoenergetická, praktická. A hlavně, už od podzimu ji bude navštěvovat stovka dětí, které se při zápisech do školky nedostali.

Stavbou nové školky reaguje městská část na enormní nárůst počtu předškolních dětí vposledních letech. „Děláme, co se dá, abychom situaci, která vposledních letech zaskočila i samotné demografy, zvládli,“ říká starosta Tomáš Chalupa. „Za posledních pět let narostla kapacita mateřských škol o téměř tři sta míst, letos přibude dalších 175,“ dodává. Investice do rekonstrukcí školek za stejné období tak přesahují 230 milionů korun. Zatímco dosud městská část řešila navýšení kapacity školek formou jejich rekonstrukcí, budováním tříd ze školnických bytů, změnou dispozic nebo zaváděním tříd pro předškolní děti vareálech škol vrámci projektu Hrajeme si na školu, mateřská škola Velvarská bude první novostavbou. Během léta pak dojde ještě krekonstrukci pavilónu ZŠ a MŠ Červený vrch, kde vzniknou dvě nová oddělení pro 50 dětí. O 25 dětí více již přijala MŠ Mládeže, která se po prázdninách vrátí na svou původní kapacitu po té, co jedno oddělení bylo dočasně využíváno souborem Rosénka.


„Kouzelným kladívkem“ poklepal starosta spolu s dětmi z MŠ Velvarská základní kámen nové mateřské školy pro sto dětí, která by měla být dokončena již na podzim.

Novostavba mateřské školy Velvarská bude výjimečná a zajímavá. Atypická budova bude částečně zapuštěna do terénu, střecha nad částí přízemí bude užívána jako hřiště, které naváže na terén zahrady. Na zahradě vznikne herní prostor a mlhoviště – kropítko, které bude sloužit kosvěžení dětí. „Je to radost pracovat pro osvíceného investora, který ví, co chce,“ chválil architekt Rostislav Říha zateliéru RH-ARCH zadání Prahy 6. Provoz budovy bude velmi úsporný díky dvaceticentimetrové tepelné izolaci a systému větrání a vytápění. Ohřev vody by měly zajistit solární kolektory. Podle architektů se tak vyšší vstupní náklady na stavbu časem vrátí. Důležité také je, že vytvoří lepší prostředí pro děti. Školka bude mít okna i prosklené stěny, které dokážou odhlučnit nedalekou Evropskou třídu, od hluku pomůže i nová protihluková stěna, která se stane součástí nového oplocení zahrady.

Dvě školky v jedné zahradě

Nová školka ve Velvarské vzniká na pozemku vedle jedné stávající školky vmístě původních jeslí. Dlouhodobě nevyužívaná dřevostavba sjedním školnickým bytem a v nevyhovujícím technickém stavu byla odstraněna a ihned se začalo spracemi. Školka bude ve dvou patrech a bude mít čtyři oddělení pro sto dětí, součástí školky je vývařovna pro 200 jídel. „V nové školce se budou připravovat obědy pro obě mateřské školy,“ sdělil radní pro školství Ondřej Balatka. Dokončení nové budovy se plánuje na podzim, jak potvrdil i zástupce zhotovitele zKonstruktivy Branko. O celkové náklady na stavbu, které jsou 65 milionů korun, se Praha 6 podělí smagistrátem. „Praha 6 dostala na stavbu dotaci 32 milionů korun od hlavního města,“ potvrdil starosta Chalupa. Práce budou probíhat za provozu stávající školky, staveniště je odděleno třímetrovou protihlukovou stěnou. „Prosíme o trpělivost jak rodiče, tak lidé ze sousedních domů, každá stavba ssebou nese nepříjemnosti, ale postavit se to musí,“ říká starosta. Po dokončení stavby budou vprovozu obě školky, minimálně po dobu velké poptávky ze strany rodičů. Vobjektu stávající školky se provedou během léta další udržovací práce a pracovat se bude i na zahradě, kde přibudou mimo jiné herní prvky a nová výsadba. Dalších deset stromů jako náhradní výsadba bude zasazeno vpřilehlém parku mezi Velvarskou a Evropskou ulicí, na zahradu školky se již nevejdou.

 
Nová budova MŠ Velvarská bude moderní a nízkoenergetická stavba.

Družina a školka pohromadě

Dalších bezmála třicet milionů korun investuje Praha 6 do opravy a dostavby samostatného pavilonu ZŠ a MŠ Červený vrch. Akce představuje zřízení dvou nových oddělení mateřské školy s kapacitou 50 dětí vpřízemí a prvním patře. Druhé patro se pak nastaví pro školní družinu, ta bude pro 60 dětí. Součástí stavebních prací je zateplení obvodového pláště celého objektu, uzavření teras, vybudování osobního výtahu s bezbariérovým přístupem, modernizace sociálních zařízení dle současných norem, výměna původních vnitřních instalací, podlahových krytin a obkladů. Práce by měly být dokončeny do konce října.

Zápis dodatečně

Umístit své dítě do nově vytvořených kapacit budou mít rodiče šanci na sklonku prázdnin, kdy se budou vypisovat dodatečné zápisy. „Vše bude včas zveřejněno ve školkách na webu Prahy 6 i na webovém portálu městské části jakdoskolky.cz,“ řekl radní pro školství Ondřej Balatka. Na portálu o školkách mohou rodiče najít také informace o soukromých školkách a mateřských centrech vpřípadě, že ani při dodatečném zápisu nebudou mít štěstí. Pětadvacet nových míst vrekonstruované MŠ Meziškolská se již obsadilo vrámci zápisu vřádném termínu.

Školy mají rezervu

Letošní stavbou mateřské školy však iniciativa Prahy 6 zdaleka nekončí. Vpřípravě je výstavba nové školky na Bílé hoře a ve vnitrobloku ulice Mydlářka, kde se upustilo od stavby podzemních garáží a připravuje se jen stavba školky. Příští rok tak přibude dalších 250 míst. „Kapacita školek se tak oproti původnímu stavu zvýší zhruba o třetinu,“ uvedl Balatka. Radní pro školství se neobává, že by podobný stav jako školky mohl vbudoucnu postihnout základní školy. „Tam je situace odlišná a školy mají dostatečné rezervní kapacity. Od roku 1996 navíc poklesl počet dětí o 28 procent,“ sdělil radní Balatka. Školy podle něj mají navíc určené spádové obvody, takže vpřípadě nutnosti míst budou odmítat děti mimopražské. Těch je na šestkových školách momentálně jedna čtvrtina. „Průměrný počet dětí ve třídách je nyní 22, limit je 30. Předpokládáme, že průměr vzroste vpříštích letech. Pro ověření našich předpokladů jsme zadali Vysoké škole ekonomické zpracování demografické studie, která nás včas upozorní na nutné změny,“ dodal radní.


Zrekonstruovaný pavilon pro MŠ Červený vrch nabídne místa pro 50 dětí.