Domov seniorů otevřel nové oddělení sodlehčovací službou

náhled souboruDomov pro seniory Elišky Purkyňové v Dejvicích rozšířil nabídku odlehčovací služby na nově zřízeném oddělení. Tzv. respitní péče je určena seniorům, kteří potřebují krátkodobý azyl po dobu, kdy se o ně jejich pečovatelé nemohou starat. Devatenáct nových lůžek na novém oddělení bylo slavnostně otevřeno v květnu.

Nové oddělení vpůvodně nevyužívaných půdních prostorách vzniklo za necelých devět měsíců. Přestavbu za 16,7 milionů korun financovalo hlavního město, které je zároveň zřizovatelem domova. „Respitní péče je přesně pro ty rodiny, které jsou zodpovědné a starají se o své blízké, na druhou stranu je občas potřeba těmto rodinám ulevit,“ řekl pražský radní Jiří Janeček při otevření. „Rekonstrukcí půdy vznikl prostor pro poskytování moderní sociální služby splňující veškeré standardy kvality. Došlo k navýšení kapacity odlehčovací služby způvodních 9 lůžek na 19,“ sdělila ředitelka Domova Eva Kalhousová.

Uživatelé budou ubytováni vesvětlých jednolůžkových a dvoulůžkových pokojích skoupelnami a toaletami.

Odlehčovací služba je určena pro seniory, kteří mají sníženou soběstačnost a o které je jinak pečováno vjejich přirozeném sociálním prostředí. Odlehčovací pobyt jim zajistí bezpečné a příjemného trávení času vdobě nepřítomnosti rodiny. „Vzhledem k velké poptávce po této službě doporučujeme všem, kteří mají zájem o její využití, aby se obraceli na Dagmar Dejmkovou, vedoucí odlehčovací služby,“ doporučila ředitelka Kalhousová.

Domov pro seniory Elišky Purkyňové sídlí vsoučasné době ve dvou objektech. V ulici Šolínova, jehož klienti by se za rok měli přestěhovat do zcela nové budovy vulici Za Kajetánkou. Druhý objekt je vulici Thákurova, která se bude postupně rekonstruovat za provozu, a jejíž celková rekonstrukce vyjde na 50 mililonů korun za šest let. Plánuje se např. výstavba terasy pro imobilní obyvatele, zateplení celého objektu a další úpravy interiérů.



V rámci otevření nových kapacit v domově pro seniory uspořádala městská část odpolední posezení na zahradě.