Letadla znovu soutěží

Letiště společně s Prahou 6 zahájilo čtvrtý ročník soutěže o nejtiššího dopravce v Ruzyni. Do soutěže bylo zařazeno 10 leteckých společností, které v letošním roce létají na pražské letiště nejčastěji.

Hodnocení bude probíhat od června do října, tedy v období, kdy je na Ruzyni nejintenzivnější provoz. Mezi hlavní kritéria patří nejen hladina hluku při vzletu a příletu, ale i obsazenost letadla. Pro vyhodnocení soutěže se využívá monitorovací systém leteckého hluku a letových tratí.

„Ne všichni se můžou kvalifikovat, až od určitého objemu provozu. V kategorii proudových letadel tak soutěží 10 leteckých společností, v kategorii turbovrtulových letadel 4,“ uvedl Jiří Pos, člen představenstva a vrchní ředitel divize pro letecký obchod, provoz a řízení majetku.

Loňský ročník soutěže vyhrály společnosti Viz air a Lufthansa. „Je to jeden z mnoha projektů, který realizujeme s letištěm v rámci programu Dobré sousedství a který je zaměřen na spoustu oblastí. Jedna z˙nich je jakási pozitivní motivace leteckých dopravců, aby ukázali, kdo z nich je nejohleduplnější kokolí,“ uvedl radní Prahy 6 Ondřej Balatka.