Na radnici bude babybox

První pražský babybox na levém břehu Vltavy bude během léta umístěn v budově radnice Prahy 6. Zajistí to dohoda městské části se sdružením Babybox pro odložené děti – STATIM.

„Umístěním babyboxu na radnici chceme pomoci eliminovat otřesné případy, jakými byly nálezy novorozené Terezky v parku na Karlově náměstí nebo nedávno nalezeného chlapečka u řeky v Táboře,“ řekl starosta Chalupa.

O umístění vyhřívané schránky pro odložení nechtěných dětí vbudově radnice rozhodly zkušenosti pana Hesse zobčanského sdružení, které schránky zřizuje. Praha 6 nabízela i střešovickou nemocnici nebo lékařskou pohotovost na Vítězném náměstí. „Nemocnice nemá dětské oddělení, lékařská služba má omezený provoz. Naradniciale funguje nepřetržitá ostraha,“ ozřejmil výběr místastarosta. Sdružení zajistí dodání schránky i provoz babyboxu, Praha 6 provede stavební práce potřebné pro instalaci schránky na budově. Ta bude umístěna vJilemnického ulici, která neí tak frekventovaná a nezabírá ji kamera. Babybox, který přijde na 250 tisíc korun, platí sponzoři. Obec hradí stavební úpravy spojené sjeho instalací.

S umístěním babyboxu souhlasí i veřejnost. V anketě na webových stránkách Prahy 6 si 86% lidí myslí, že schránka je šancí pro nechtěné děti.