Procházky ulicemi budou poučné, vypoví o osobnostech

náhled souboruJosef Suk byl hudební skladatel pozdního českého modernismu, Charles de Gaulle francouzský generál, státník, prezident. Stručné, ale cenné informace o osobnostech a událostech, po kterých jsou pojmenovány ulice vPraze 6, podávají lidem dodatkové tabulky umístěné pod těmi s názvy ulic. Jako první byly slavnostně odhaleny tabulky právě vulicích Sukova a Charlese de Gaulla.

„Tabulky svysvětlením by vprvní řadě měly plnit vzdělávací funkci a přispět ke zlepšení všeobecného povědomí o historii, místopisu, ale i minulosti Prahy 6, “ řekl starosta Chalupa, který stál u této iniciativy. Přiznal však, že první inspirace přišla ze zahraničí, zItálie a sousedního Rakouska. „Chceme lidem přiblížit původ jmen ulic. Často dochází kmýlkám, když lidé zaměňují některé jmenovce,“ dodal. Ulice Kafkova totiž nese jméno sochaře Bohumila Kafky, nikoli spisovatele Franze. Ulice Plojharova na Petřinách je pojmenována po hrdinovi stejnojmenného Zeyerova románu, jehož ulice je vtěsné blízkosti, nikoliv po knězi, který po válce kolaboroval skomunisty a stal se ministrem zdravotnictví. Někteří lidé prostřednictvím tabulek zjistí, že jejich ulice nese jméno osobnosti, jejíž přínos historii je přinejmenším sporný. „Zvažovali jsme kdysi přejmenování některých ulic, teď alespoň ukážeme tu pravdu,“ podotkl starosta. Jde třeba o revolucionáře Antonína Janouška, který po první světové válce vyhlásil komunistickou Slovenskou republiku rad, byl obviněn zvlastizrady, a nakonec odešel do SSSR.

Další dodatkové tabulky by měly rychle přibývat. Praha 6 jich má připraveno dalších 169, které by se měly na rozích ulic objevit ještě letos. Nápad svysvětlivkami přišel městskou část na 200 tisíc korun.

Problém může nastat jedině smajiteli domů, kteří musejí tabulky na svých domech povolit. „Někteří jsou proti. Kde to jde, se snažíme dávat tabulky na obecní domy,“ uvedl tiskový mluvčí Martin Šalek. Městská část zároveň vydala ucelený sborník, ve kterém jsou abecedně představeny všechny chystané dodatkové tabule, seznam umístí i na své internetové stránky. Obsah textů na tabulích připravila kronikářka Prahy 6 Andrea Holasová.


Odhalení prvních dodatkových tabulí se zúčastnil vnuk Josefa Suka. „Je to velice dobrý nápad, ale hlavně věřím, že se lidem bude v Sukově ulici dobře žít,“ prohlásil další Josef Suk, jehož smyčcové kvarteto slavnost doprovodilo. Za ulici Charlese de Gaulla se dostavil 1. rada francouzského velvyslanectví Nicolas de Lacoste, který ocenil moudrou pedagogickou iniciativu Prahy 6.

Zpěvačka Lenka Lenka Filipová slavnost moderovala a zazpívala česko-francouzsky.