Zájem o školky je enormní

Mateřské školy v Praze jsou zaplněné do posledního místa. A stejně musely ředitelky řadu rodičů odmítnout. Z celkově 1212 žádostí bylo vydáno 732 rozhodnutí o přijetí. Dalších 150 dětí přijmou po prázdninách v MŠ Velvarská a Červený vrch.

„Zájem o umístění dětí do mateřských škol roste mnohem rychleji, než kolik nových míst jsme schopni vytvořit,“ sdělil radní pro školství Ondřej Balatka. Vloni musely školky odmítnout 380 zájemců, letos už je to 480. Přesto, že se od loňska počet míst navýšil o sto. Z počtu odmítnutých dětí jich jenom čtyři desítky neměly trvalé bydliště v Praze 6.

Při letošních zápisech bylo odmítnuto přes dvě stě dětí zaměstnaných matek. Ty si pak musejí najít hlídaní vsoukromých školkách. „Zaměstnaným rodičům strvalým bydlištěm vPraze 6 se snažíme vycházet vstříc jako prvním,“ ujišťuje Balatka. Rekordní zájem byl o MŠ Libockou a Velvarskou, kde více než dvojnásobně převýšil počet volných míst, 49 dětí musela odmítnout vloni zrekonstruovaná MŠ Terronská, přes 40 dětí se nedostalo do hanspaulské MŠ Kohoutek, 32 dětí odmítla MŠ Bubeníčkova na Petřinách a tak dále. Žádná ze školek nepřijala dítě pouze na 5 dní vměsíci, což bývala jedna zmožností pobytu ve školce.