Armádní stadion Juliska slaví 50 let

náhled souboruBylo léto roku 1960, když byl v pražských Dejvicích, v místě bývalé cihelny, otevřen nový stadion. Slavnostní otevření se konalo 4. června, a to oblastní spartakiádou.

Budova se zázemím (projekt architekta Loskoty), na protější straně svah a malá tribunka pro 20000 diváků, typický ukazatel skóre a času, atletický ovál a travnaté hřiště – to byly první kulisy pro zápasy fotbalové ligy pro Duklu Praha.

Do nového domova šla Dukla snovým trenérem – Jaroslavem Vejvodou. Prvním utkáním na novém trávníku byl souboj v rámci Středoevropského poháru s tehdy známým Wiener Sportclub. Dukla 10. července 1960 zvítězila 2:1. a stadion byl předán armádním sportovcům. Netrvalo dlouho a „Juliska“, jak se sportovnímu stánku říkalo podle ulice Na Julisce, ze které vede hlavní vstup, a Pod Juliskou, se stala pojmem. Psaly se tu fotbalové dějiny a později i atletické.


Stará Juliska: vítězství a fanoušci

„Ligovým křtinám“ nového stadionu asistovalo 15000 diváků a Dukla porazila 2:1 Kladno. První ligový gól na Julisce vstřelil Jaroslav Borovička. Hned poprvním ročníku– 1960/61 – se slavil na Julisce titul. A pak ještě vletech 1962, 1963, 1964 a 1966. Další tři mistrovské tituly přišly až po rekonstrukci stadionu vletech 1977, 1979 a 1982.

První zápas vjednom ze tří renomovaných evropských pohárů se na Julisce hrál vrámci Poháru vítězů pohárů sCDNA Sofia, 13. září 1961. Přišlo 14 tisíc fanoušků a viděli vítězství 2:1 a postup. První branku Dukly zaznamenal skvělý útočník Rudolf Kučera. Juliska se mu stala osudnou. O dva roky později utrpěl po střetu sobráncem Gorniku Zabrze Oslizlem zranění hlavy a následky způsobily předčasný konec kariéry.

Původní Juliska se stala pro kluby zrůzných koutů Evropy, vesměs mistry svých zemí, tvrzí. Ze čtrnácti pokusů se podařilo vyhrát jedinému, Honvédu Budapešť, kterému 3. října 1965 zajistil vítězství 3:2 hattrickem útočník Tichy. Tolik branek už Dukla od žádného zahraničního soupeře na Julisce neinkasovala.

Nejslavnější éru zažila „stará“ Juliska na jaře 1967. Ve čtvrtfinále PMEZ byl 8. března při vítězství 2:1 nad Ajaxem Amsterdam vytvořen rekord původní Julisky – bylo ohlášeno 20 tisíc diváků. 25. dubna se divácké šílenství opakovalo. Na semifinále PMEZ sCeltikem bylo oznámeno 19157 fanoušků. Další okupovali všechny okolní svahy, zejména ten proti hlavní tribuně…

Posledním mezinárodním zápasem před rekonstrukcí byl souboj sOlympique Marseille vPVP. Dukla vyhrála 1:0, ale diváků bylo jen 1615, nejméně ze všech čtrnácti dosavadních pohárových utkání. Mezinárodní bilance na „staré“ Julisce je obdivuhodná: 14 zápasů, 12 výher, 1 remíza a 1 prohra, při skóre 39:8. Tyto boje vidělo 138413 fanoušků.


Nová éra Julisky

Mnozí sice kritizovali, že Dukla Praha, která se vlize nikdy nechlubila vysokými návštěvami, přestavuje stadion, jehož součástí bude obří tribuna. Ale už jen kvůli nádherné atmosféře při zápasech Poháru UEFA v ročníku 1978/79 sEvertonem FC, Stuttgartem a Hertou Berlín, nebo sFC Barcelona (1981), sManchesterem United (1983), Benfikou Lisabon (1986), či Interem Milán (1986) se to vyplatilo.

První ligový zápas vnovém vyhrála Dukla na podzim 1975 nad Trenčínem 4:0. Před utkáním se loučil trenér Josef Masopust a trenérské žezlo předal Jaroslavu Vejvodovi. Kapacita „nové“ Julisky byla zvýšena na 29000 míst, ztoho asi 12000 na hlavní tribuně. Vyprodáno hlásili pokladníci celkem šestkrát, a to na Everton FC, VfB Stuttgart, Herthu Berlín, FC Barcelona, Manchester United a Inter Milán. Jen sjediným ztěchto velikánů – milánským Interem – Dukla Praha doma prohrála.

První zahraniční soupeř na „nové“ Julisce byl 14. září 1977 mistr z Francie FC Nantes a prohrál 0:1. Poslední zápas vevropském poháru na Julisce byl sehrán 7. listopadu 1990 proti Dynamu Kyjev. Hrálo se 2:2 a poslední branku Dukly zaznamenal současný trenér druholigového mužstva Günter Bittengel.

Poslední prvoligové utkání sehrála Dukla Praha na Julisce 1. června 1994 bez branek sPlzní. Derniéru zhlédlo 737 fanoušků. Také na „nové“ Julisce je mezinárodní bilance vynikající: 22 zápasů, 14 výher, 6 remíz a 2 prohry, při skóre 34:12. Tyto boje vidělo 305239 fanoušků.

Tohle léto slaví Juliska 50 let od svého založení. Zfotbalového hlediska a měřeno zápasy evropských pohárů není u nás vzemi legendárnější stadion a pevnější tvrz. Zásluhou řady fotbalistů, kteří slogem DUKLA PRAHA směle čelili i těm největším výzvám. A skvěle – o tom hovoří čísla:

Celkem prošlo na mezinárodní pohárové zápasy branami Julisky téměř půl milionu fanoušků, přesně 443650.

Sehráno bylo 36 pohárových zápasů, 26 vyhrála Dukla, 7 skončilo nerozhodně a jen 3 vyhráli soupeři (Honvéd Budapešť, Hertha Berlín a Inter Milán). Také skóre je obdivuhodné: 73:20.


Juliska patří armádě

Obří tribuna Julisky patří knejvětším stavbám tohoto typu u nás. Nejen, že poskytuje krásný pohled na panorama Prahy, což není tak podstatné, ale především nabízí pohodlný výhled na plochu. A to nejen na fotbal, ale i na atletické mistry.

Na Julisce se pravidelně konají Memoriály Josefa Odložila. Stadion na Julisce je domovem atletů Dukly, olympijských vítězů a mistrů světa například Jana Železného, Tomáše Dvořáka, Romana Šebrleho, Barbory Špotákové a řady dalších.

Stadion Juliska patří armádě, která se o něj stará. Bez fotbalu by ale nebyla Juliska tím, čím je. Proto je dobré, že se Dukla Praha vrátila jako soukromý subjekt a akciová společnost do profesionálního fotbalu a druhou ligu na Julisce – kde je vnájmu – hraje.


V červnu se na Julisce konal tradiční, letos 17. ročník mezinárodního atletického závodu Memoriál Josefa Odložila. Na start se postavili nejlepší čeští atleti. Ozdobou závodu se stal český rekord překážkáře Petra Svobody. Na Julisce se opět rozšířily řady atletů, kteří pojedou na evropský šampionát do Barcelony.

Petr Svoboda v závodě na 110 metrů překážek zabojoval a výsledkem bylo dvousetinové vylepšení českého rekordu. Soupeře Ryana Wilsona zUSA překonal o pouhou vteřinu, na třetím místě se umístil Stanislav Olijar zLitvy. V hlavním závodě mužů na 1500 metrů. se na prvních příčkách umístili běžci zKeni, Collins Cheboi a Cornelius Ndiwa, třetí příčku obsadil český běžec Jakub Holuša.

Světové rekordmance Barboře Špotákové se nedařilo podle jejích představ. Výkonem 65,71 metru skončila druhá za Sunette Viljoenovou. Jihoafričanka posledním pokusem přehodila její hod z první série 64,01m. Špotáková i tak svými výkony potěšila řadu fanoušků, kteří ji na Julisku přišli podpořit.