Divadelní soutěž v angličtině překvapila kvalitou

náhled souboruSlovutnou porotu a skvělé obecenstvo měl druhý ročník divadelní jazykové soutěže Open World, který se letos uskutečnil v sále hotelu Pyramida.

Žáci devátých tříd ze všech patnácti základních škol zPrahy 6 tu testovali svoje jazykové, ale také herecké schopnosti. Přísnými, byť vlídnými kritiky jim byli například novinář a zpěvák Ondřej Hejma, Magdalena Dietlová nebo Eliška Hašek-Coolidge, zvláštní asistentka pěti amerických prezidentů, která přijala pozvání do poroty již podruhé. Soutěž moderovala další členka poroty, modelka a česká vícemiss Eva Čerešňáková. A všichni se dobře bavili.

Soutěž Open world originálním způsobem testuje znalost angličtiny u žáků formou divadelních scének v délce 6 – 8 minut. Letošní téma soutěže vycházelo z francouzského přísloví „Cestování zmenšuje svět a zvětšuje domov“. Stématem si nejlépe poradili žáci ze ZŠ Pod Marjánkou, kteří získali hlavní cenu poroty. A neomezili se jen na angličtinu. „Jejich projev byl jazykově nejhutnější a zpohledu angličtiny nejlépe zvládnutý,“ ocenil za porotu vítěze radní pro školství Ondřej Balatka. Zvláštní ocenění poroty získaly školy E. Destinnové, Petřiny-jih a ZŠ Bílá. „Scénka dětí zEmy Destinnové vrežii učitelky Kočandrlové byla dramaticky nejhodnotnější, děti si to užívaly a hlavně dívky byly skvělé herečky,“ podotýká radní stím, že tato škola získala i Cenu diváků.

Vsoutěži ale nejde o to suplovat jazykovou olympiádu a zkoušet děti z gramatiky, ale přivést je k používání angličtiny. To oceňují i další porotci. „Je vidět, že pro některé už je cizí jazyk úplně přirozený a neuvěřitelné je, jak vněm dokáží hrát divadlo,“ ocenila Magdalena Dietlová. Divadelní úrovní byl překvapen i Ondřej Hejma: „Některé výkony byly téměř profesionální. To, že dnes děti vdevátých třídách umí anglicky, to už není žádné překvapení.“ Elišku Haškovou Coolidge nadchlo, jak velký udělaly děti pokrok proti loňskému prvnímu ročníku: „Jsou spontánnější. Určitě je to pro ně motivace pro další učení,“ říká.


Studium, pak divadlo

Jazyková soutěž Open World je jednou ze součástí grantového programu Prahy 6 Otevřený svět, který má podpořit výuku cizích jazyků, zejména angličtiny, na školách. To je ostatně smyslem celého grantového programu, který se rozjel v předloňském roce také díky finanční podpoře Letiště Praha. „Divadelní přehlídka navazuje na pobyty dětí vzahraničí, kde by měly zužitkovat své zkušenosti zvýjezdů,“ říká starosta Tomáš Chalupa, který byl iniciátorem celého programu. Kompenzací za to, že obyvatele z Prahy 6 omezuje provoz v Ruzyni, letiště významně přispívá na dopravu na výměnné jazykové pobyty dětí základních škol v zahraničí. Za poslední rok vyjelo na jazykové kurzy do ciziny téměř 800 dětí a městská část předpokládá, že se počet bude stále zvyšovat.


Školy oceněné v jazykové soutěži Open World získaly od městské části poukázku v hodnotě 10 tisíc korun na nákup pomůcek pro výuku jazyků. Děti dostaly pamětní diplomy a česko-anglické slovníky.


Hvězdná porota se podle svých slov u některých scének výborně bavila, stejně jako spolužáci soutěžících v zaplněném sále hotelu Pyramida.