Hudební škola Masarykové se usídlí definitivně ve Vokovicích

náhled souboruPo ročním provozu v provizorních učebnách rozmístěných po Praze 6 má základní umělecká škola Charlotty Masarykové opět stabilní výukové prostory.

V současné době se dokončuje rekonstrukce sídla školy vPůlkruhové ulici u vstupu do Divoké Šárky. Včervnu začala rekonstrukce Zvláštní školy Vokovická, díky které bude celé druhé patro přizpůsobeno výuce hudby.

Rekonstrukce vily vPůlkruhové, která je majetkem hlavního města, začala na jaře. Kromě zázemí pro vedení školy zde vznikly nové třídy pro výuku hry na klavír, kytaru, flétnu i pro hudební přípravku. „Vpřízemí jsou ještě speciální odhlučněné třídy pro hru na bicí a elektrické kytary. Máme zároveň přísné podmínky od hygieniků, aby nedošlo krušení okolí,“ říká ředitel školy Ch. Masarykové Miloslav Klaus. Vopravené vile začne vzáří výuka, konat se tam budou 1. září zápisy do jednotlivých kroužků. „Během léta ještě dojde krekonstrukci střechy a podkroví, kde bude po uvolnění nájemního bytu další třída,“ doplňuje Klaus. Plány má i srozlehlou zahradou, která kvile patří. „V zanedbané zahradě byly provedeny sanační práce, pokácely se nemocné stromy, jeden dokonce sám spadl, a nyní je zahrada kdispozici rodičům i dětem během výuky. Vbudoucnu by zde mohl vzniknout malý amfiteátr pro zahradní koncerty školy,“ říká Klaus, který po zahájení zářijové výuky plánuje malý zahradní koncert.

Víceúčelový sál a třídy pro taneční oddělení bude mít škola kdispozici po prázdninové rekonstrukci vokovické zvláštní školy, která začala vpolovině června. I zde dostanou třídy odhlučnění. „Hudební škola dostala kdispozici druhé patro. Výuka klavíru a na dechové nástroje navíc bude probíhat směrem kEvropské,“ ujišťuje ředitel Klaus. Zdetašovaných pracovišť, po kterých se škola pohybovala během uplynulého roku od doby, zbude jen výuka vNebušicích a na Dědině. „Na Dědině zůstáváme kvůli rodičům dětí, které by musely zbytečně dojíždět dál,“ vysvětluje Klaus stím, že po ročním nepohodlném provozu může škola opět nabídnout kvalitní zázemí v moderních třídách. Rekonstrukci budovy Půlkruhová stejně jako rekonstrukci zvláštní školy financuje hlavní město Praha. „Obě náročné rekonstrukce stojí celkem dvacet milionů korun. Pořád je to ale levnější, než stavba nového objektu,“ říká Marie Kousalíková, náměstkyně primátora pro školství. Nové vybavení tříd si škola platila zvlastních zdrojů.

O umístění školy do nových prostor rozhodla rada hlavního města vloňském roce poté, co škole skončila nájemní smlouva a musela opustit budovu na Veleslavíně. Školu se podařilo nastěhovat do budov hlavního města a upustilo se tak od nápadu stavět školu novou.


Díky rekonstrukci v Půlkruhové ulici vila prokoukla a objevily se i detaily na fasádě. Kromě vedení školy vní jsou umístěny nové hudební třídy.


I letos se konal tradiční závěrečný koncert Velkého žákovského orchestru ZUŠ Masarykové v hotelu Crowne Plaza. Spolu s ním vystoupil kytarový soubor Charlotta.