Praha 6 postaví školku a dům pro seniory za peníze z pozemků

Zastupitelé Prahy 6 rozhodli o prodeji pozemků společnosti Sneo v průmyslovém areálu Na Dračkách soukromé společnosti. Za peníze, které Praha 6 získá, bude financovat stavbu nové mateřské školy a výstavbu malometrážních bytů spečovatelskou službou.

Původním záměrem městské části bylo realizovat bytovou výstavbu i prodej bytů prostřednictvím společnosti Sneo, jejímž vlastníkem je městská část. Komerční projekt měl sloužit ke generování peněz na potřeby městské části vsociálních oblatech. Zastupitelé nyní rozhodli, že areál včetně projektové dokumentace a svydaným územním rouhodnutím pro stavbu bytových domů prodají společnosti Amádeus Real za 280 milionů korun. „Nabízená cena je dostatečně dobrá,“ sdělil ktomu generální ředitel společnosti Sneo Alois Novák. O areál projevilo zájem několik dalších zájemců, žádný nenabídl cenu vtakové výši.

Zastupitelé se schválením prodeje zároveň rozhodli o uvolnění 60 milionů korun na stavbu MŠ Petynka pro 75 dětí, která by se měla začít stavět na podzim. Dalších 81 milionů korun by mělo jít na stavbu Domu pro sociální bydlení s pečovatelskou službou, kde vznikne v65 malometrážních bytech 72 míst pro seniory. Se stavbou by se mělo začít na jaře příštího roku.

Společnost Sneo začala sareálem znovu nakládat poté, co se městská část vloni zbavila dlouhodobého a nevýhodného pronájmu firmě Fimos, a to odkupem akcií. Na střešovických pozemcích o více než 11 tisících m2 by mělo podle územního rozhodnutí vyrůst 8 bytových domů se 130 byty. Jejich realizace i prodej, stejně jako rizika stím spojená, budou nyní ležet na vlastníkovi Amádeus Real.

Rok 2009 vyúčtován

Zastupitelé na svém předprázdninovém jednání také schválili závěrečný účet za rok 2009. Ten skončil schodkem 203 milionů korun. Městská část deficit kryla zvlastních rezerv, nemá žádné dluhy ani půjčky. Zpodnikatelské činnosti Praha 6 vytěžila 141 milionů korun. Podle místostarosty Jiřího Fárka, který za obecní finance zodpovídá, se podařilo během roku plnit záměry městské části vsouladu spropočty. Považuje za klad, že dlouhodobě prostředky vynaložené na opravy a rekonstrukce převyšují běžnou spotřebu. Komunističní zastupitelé kritizovali velké množství rozpočtových změn v průběhu roku stím, že jsou nesystémové.