Škola zvládla evakuaci kvůli čpavku

náhled souboruÚnik čpavku na zimním stadionu Hvězda ve Vokovicích vystrašil vúterý ráno 15. června místní obyvatele. Štiplavý zápach byl cítit po okolí. Tři sta dětí ze sousední základní školy na Dlouhém lánu bylo preventivně na část dopoledne evakuováno.

Hasiči nahlášený únik zpoškozeného chladicího zařízení zlikvidovali během několika hodin a již v11 dopoledne byla evakuace ukončena, když byla vokolí stadionu naměřena nulová koncentrace.

Škola Na Dlouhém lánu byla vokruhu, kde by mohlo hrozit případné nebezpečí, proto policie po dohodě svelitelem zásahu rozhodla o evakuaci školy. „Školu jsme vyklidili vklidu a vkrátkém čase během osmi minut,“ uvedl zástupce ředitele Jaroslav Koňařík. „Evakuaci nacvičujeme podle plánu dvakrát ročně, takže vše proběhlo hladce. Přispělo navíc i to, že na konci předchozího týdne jsme měli na škole den integrovaného záchranného systému, který je zaměřen na prevenci mimořádných událostí a se vším se děti znovu seznámily,“ dodal stím, že při evakuaci si žáci berou jen to nejnutnější, učitelé pak třídní knihu, aby se nikdo neztratil. Preventivní den se zástupci hasičů, policie a záchranné služby organizuje a financuje pro základní školy městská část. „Poslední školou, kde se cvičení konalo, byl Norbertov, všechny školy již cvičení absolvovaly,“ sdělil Vladislav Pivoňka, referent krizového řízení městské části.

Vdobě úniku čpavku vyzývala policie amplionem místní obyvatele, aby neotvírali okna a zakázáno bylo pohybovat se v okolí stadionu. Uvnitř objektu hasiči kropili čpavek vodou. Je to žíravina, která je dobře ředitelná vodou. Při nižších koncentracích může u lidí vyvolat pálení očí či nosu. Ve vyšších koncentracích může vážně poleptat sliznice dýchacích cest, kůži a oční rohovku a způsobit otok plic. Během nehody byl převezen do nemocnice dělník ze stadionu, který se čpavku nadýchal.