Část Blanky stojí, dokončení se ale nezpozdí

náhled souboruStavba městského okruhu v úseku tunelu Brusnice je dočasně zastavena. Důvodem je červencový propad zeminy v zahradě areálu ministerstva kultury mezi ulicemi Milady Horákové a Jelení. „Na době dokončení okruhu se zpoždění nepodepíše,“ sdělil mluvčí Metrostavu František Polák.

O zastavení strojů se zasadil i starosta Tomáš Chalupa, který stejně jako hlavní město, které je investorem stavby, požaduje důkladné prošetření příčin propadu. „Na zjištění důvodu havárie, která se naštěstí obešla bez zranění, pracujeme. Pravděpodobně k tomu došlo kombinací několika příčin nebo spíš nešťastných náhod,“ říká mluvčí Metrostavu. Těmi podle něj mohly být nepředpokládané náhlé změny geologického stavu jílového podloží, lidská chyba a nevylučuje ani chybu v projektu. Tubus tunelu Brusnice se naštěstí propadl v místech, kde nejsou obytné domy a nevede nad ním žádná doprava.


O pokračování rozhodne úřad

Podle informací mluvčího na konci srpna Metrostav předloží Báňskému úřadu návrh technického řešení sanačních prací a jejich dalšího postupu. „Báňský úřad to musí schválit a vydat povolení k pokračování prací,“ vysvětluje. Přerušení stavby podle něj nebude mít vliv na konečný termín zprovoznění stavby, neboť práce byly o několik měsíců v předstihu. Nedotkne se ani celkové ceny stavby: „Zvýšení nákladů v této souvislosti nese Metrostav a jeho pojišťovna.“ Na ostatních částech městského okruhu se pracuje nepřetržitě. Metrostav končí s ražbou tunelů na Letné, kde se dodělávají spodní části tunelů.

Práce pokračují i na hloubeném úseku mezi tunelem Myslbekova – Prašný most a Strahovským tunelem. Stavební práce provádí sdružení firem Eurovia CS a Energie. Při archeologickém průzkumu byly zmapovány jednotlivé vrstvy podloží formované potokem Brusnice. Objeveno bylo několik střepů z pravěkých nádob a zachovalý středověký džbán. Provoz se přesunul na provizorní komunikaci vzhledem k uzavření části Myslbekovy ulice. Práce pokračují stavbou stropní konstrukce a těžbou stavební jámy pro realizaci stropních desek. Podrobné informace lze nalézt v odkazu Ze stavebního deníku na http://www.praha6.cz/aktuality/stavebni_denik.php


Propadlý tunel v zahradě ministerstva je částečně zalitý betonem. Práce zatím stojí.