Kdyby babybox zachránil jediný život, tak se vyplatí

náhled souboruPo měsíčním zkušebním provozu začal v Praze 6 fungovat Baby box – schránka pro odložení nechtěných novorozených dětí. Je prvním takovým zařízením na pravém břehu Vltavy v Praze.

Babybox instalovaný v budově radnice je přístupný z Jilemnického ulice, kde je zachována dostatečná anonymita matkám. „Podařilo se nám najít místo v jakémsi kamerovém stínu, které je odkloněno jak od bezpečnostních kamer radnice, tak kamer městského systému,“ uvedl starosta Tomáš Chalupa, který zřízení schránky inicioval. „Jako otec tříměsíčního syna si nedovedu představit, že někdo dokáže odložit čerstvě narozené dítě, ale praxe ukazuje, že takové případy existují. Život kolem nás je krutý, a pokud tento babybox zachrání byť jediné dítě, tak to za to stojí,“ dodal. V umístění babyboxu mimo zdravotnické zařízení nevidí problém ani radnice, ani jejich zakladatel Ludvík Hess. „Výhodou umístění na radnici Prahy 6 je blízkost lékařské pohotovosti na Vítězném náměstí i záchranné služby, která tu může být během několika málo minut,“ uvedl Hess k výběru místa s tím, že ostraha budovy prošla patřičným školením. „Když přijde maminka a jen vezme za kliku, spouští se signalizace v takzvaném velíně, kde sedí permanentně služba. Zároveň se rozezní pomocí pageru osm mobilních telefonů. Vzápětí po hlášení, že je babybox aktivní, dostaneme zprávu, že byl zkontrolován. Stav dítěte a časy jsou zaznamenávány elektronicky i obrazově, ten, kdo dítě vkládá, však zůstává v anonymitě,“ řekl Ludvík Hess.

Provoz babyboxu na radnici sponzoruje Metrostav divize 6. „Projekty, které podpoříme, si pečlivě vybíráme a tento nás zaujal,“ řekl Jan Cuc, ředitel divize 6. Metrostav pracuje v Praze 6 na řadě projektů, realizoval obchodní centrum na Vypichu, podchod pro in line dráhu a pracuje na výstavbě bytového komplexu na Kajetánce.

Další pražské babyboxy jsou GynCentru v Hloubětíně a na radnici městské části Praha 2.


Zakladatel babyboxů Ludvík Hess ukazuje, jak se vkládá dítě do schránky, starosta Tomáš Chalupa kontroluje, zda mu na mobil přijde ohlašovací zpráva.