Nové školky se dostavují a nabírají nové děti

náhled souboruPouhý měsíc zbývá do chvíle, kdy nová mateřská škola Velvarská uvítá první děti. Stavba pokračuje v neuvěřitelném tempu. Už v říjnu do ní nastoupí stovka „školáčků“. 50 dětí přijme i dostavěná MŠ Červený vrch. Ter-míny zápisů najdete na úřední desce na straně 13.

Od poklepání základního kamene nové MŠ Velvarská uplynou pouhé čtyři měsíce do jejího dokončení. „Na stavbě pracuje každý den kolem sedmdesáti lidí, využívají se speciální technologie k tomu, aby stavba pokračovala co nejrychleji,“ říká stavbyvedoucí Čestmír Hamral ze společnosti Konstruktiva Branko, která stavbu realizuje. To vše kvůli snížení deficitu míst ve školkách. „Navyšování kapacity mateřských škol je jednou z priorit městské části. Nedostatek míst je dán nečekaným demografickým vývojem, na který se snažíme urychleně reagovat,“ řekl starosta Tomáš Chalupa. Moderní, nízkoenergetická školka Velvarská bude fungovat hned vedle staré školky, která bude také v provozu do doby, co bude trvat zvýšená poptávka po školkách.

V nové školce bude moderní kuchyně, kde se bude vyvařovat pro 200 dětí z obou budov. Dvoupatrová budova, která zaujme originálním vzhledem ve tvaru housenky, bude uvnitř hýřit barvami. Děti budou rozděleny do čtyř oddělení. Těšit se mohou i na krásnou zahradu. Z celkových nákladů 65 milionů korun na stavbu získala městská část dotaci 32 milionů korun od hlavního města.

Rekonstrukcí prošel během prázdnin pavilon ZŠ a MŠ Červený vrch, kde vznikají dvě oddělení pro padesát dětí. V nejvyšším nastaveném patře pak bude družina pro školní děti. Dodatečné zápisy probíhají v září.

O 10 dětí více nastupuje v září do MŠ Šmolíkova. I zde probíhá dodatečný zápis, nicméně místa jsou již předběžně zaplněna těmi, co neuspěli při jarních zápisech.

S navýšením míst ve školkách počítá městská část i v příštím roce, kdy by mělo dojít na stavbu nových mateřských škol na Malém Břevnově, na Petynce a na Mydlářce. I přesto, že se během podzimu umístí do školek dalších 160 dětí, totiž stále zůstává téměř 300 odmítnutých zájemců z Prahy 6.