Píseckou bránu zaplní tlouštíci

náhled souboruOd 14. září do konce měsíce hostí Písecká brána výstavu malířky Dagmar Hejtmánkové z Prahy 6. Výstava obrazů s názvem XXL má netradiční motiv – pohodové tlouštíky.

Malování optimistických obrazů roztodivných lidiček, ze kterých čiší pohoda a radost, napadlo Dagmar Hejtmánkovou v době, kdy skončila se zaměstnáním. Po absolvování Výtvarné školy na Hollarově náměstí pracovala jako restaurátorka se specializací na polychromovanou plastiku. Spolupracovala na realizaci československého pavilonu v Teheránu, pavilonu dětí v Tokiu, Světové výstavy EXPO v Osace a v Hannoveru.

Představa, že náplní jejího života bude hlídání vnoučat a vaření, ji natolik vyděsila, že s povděkem přijala od osudu nabídku vstoupit do podivného prostoru zakulacenýĚch lidiček. Veselé a rozverné příběhy, kde nemá místo smutek, bolest, závist a xenofobie, začala s vervou sobě vlastní přenášet na plátna.

Inspiraci pro své obrazy hledá Dagmar Hejtmánková ve zdánlivě banálních a stereotypních situacích (například nedělní oběd), do kterých vkládá své niterné pocity. Vnímavému člověku může procházka jejím výtvarným světem přinést nejen umělecký zážitek, ale i vykouzlit úsměv na jeho ustarané tváři. Dagmar Hejtmánková žije od roku 1994 se svou rodinou na Praze 6.