Praha 6 slaví 90. narozeniny

náhled souboruNa své roky je v neuvěřitelné kondici. Má v sobě moudrost a zkušenosti staré dámy, které se snoubí s mladým myšlením, moderností a elegancí. Praze 6 je devadesát.

Den Prahy 6, kdy se slaví narozeniny městské části, připadá na 4. září. „Vybrali jsme si ho, protože tento den roku 1920 podepsal prezident T. G. Masaryk zákon, kterým se sedm z deseti katastrálních území dnešní městské části stalo součástí hlavního města. My to vnímáme jako den vzniku městské části,“ vysvětluje starosta Tomáš Chalupa.

Městská část k výročí připravila řadu společenských akcí. Tou nejvýznamnější je vyvrcholení projektu Alej 90, který oslaví slavné obyvatele Prahy 6. Jim bude věnováno devadesát platanů javorolistých ve středovém pásu Evropské ulice podél Šárky. „Chceme tím dát najevo, že Praha 6 není jen shlukem domů a ulic. Obce by totiž nebylo bez jejích občanů, bez společenství lidí, kteří ji svou pílí a pracovitostí, invencí a umem posouvají dopředu. A nebylo by bez nich vývoje,“ říká starosta.

V katastru Prahy 6 bydlí a pracuje celá řada známých i neznámých lidí, kteří se významnou měrou zasloužili o rozvoj Prahy 6 nebo dosáhli významných úspěchů ve svém oboru na poli uměleckém i vědeckém. Žili a žijí tu lidé, kteří v situacích, ve kterých jde o záchranu zdraví, nebo jen v souboji o čest a morálku v sobě dokázali nalézt občanskou statečnost a slušnost. Jména lidí, kteří se na formování Prahy 6 nejvíce podíleli, ponesou stromy na Evropské. „Pro každý strom jsme s pomocí veřejnosti našli symbolicky jeho jméno podle významné osobnosti,“ vysvětluje Chalupa s tím, že radnice hledala k 90. narozeninám pro Prahu 6 takový dárek, který není jednorázový a bude zdobit území další desítky let. V této souvislosti vyjde i kniha s devadesáti medailonky občanů, podle kterých nesou stromy svá jména. Slavnostní křest aleje se koná 4. září v 11 hodin na začátku aleje ve směru od centra. Stromy pokřtí převor břevnovského kláštera Petr Prokop Siotrzonek.

Stromy i po prezidentech

Samotný projekt Alej 90 odhalil, kolik skvělých známých i méně známých, ale nikoli méně důležitých osobností na Praze 6 žilo či působilo. Mnohdy to byla odhalení překvapivá a díky tomuto projektu se připomněla jména, jež již pomalu upadala v obecném povědomí do zapomenutí.

Alej 90 tvoří seznam dvaadevádesáti lidí, protože dva stromy se jmenují po dvojici, jedné manželské (Jiří a Ella Pleskotovi) a druhé bratrské (sladovníci z Podbaby, bratři Reiserové). Více než dvacet stromů je pojmenováno po dosud žijících osobnostech, které jsou na slavnostní křest zváni. Jsou to čestní občané Prahy 6 a nechybí mezi nimi ti, kteří si letošní ocenění teprve převezmou 3. září v břevnovském klášteře – známá zpěvačka Eva Pilarová a Oldřich Kulhánek, malíř, grafik a v neposlední řadě autor českých bankovek. Slavnostní udílení čestných občanství se uskuteční ve 13 hodin, od 20 hodin se na počest nových čestných občanů koná v bazilice sv. Markéty slavnostní koncert mezzosopranistky Dagmar Peckové s komorním orchestrem Ensemble 18+ pod vedením dirigenta Vojtěcha Spurného.

Stromy pojmenované po žijících osobnostech doplňují například jména tenisty Jana Kodeše, dramatika Miroslava Krobota, animátora Zdeňka Smetany, sochaře Kurta Gebauera a dalších. Mezi nejvýznamnější žijící osobnosti patří nepochybně současný prezident republiky Václav Klaus a bývalý prezident Václav Havel.

Neuvěřitelně rozmanitý je výčet profesních oblastí, kterými se slavné osobnosti Prahy 6 profilují. Je mezi nimi šest architektů, sedmnáct umělců, šest spisovatelů, osm přírodovědců, čtyři vědci humanitních oborů, vojenští činitelé a odbojáři, duchovní, politici, sportovci, skauti, učitelé a tak dále.

Platanová alej má vlastní informační systém, stromy jsou pojmenovány abecedně směrem od centra k letišti. Informační tabulky jsou umístěny po straně Evropské směrem do centra. Přijďte se i vy podívat, kdo tvořil charakter Prahy 6.


Další zajímavé akce:
křest drah a výstava

S pražským arcibiskupem Dominikem Dukou mohou lidé debatovat v budově Národní technické knihovny v Dejvicích. Veřejné slyšení se koná 7. září od 17 hodin. Dotazy do debaty s primasem českým však lze zasílat na e-mail: verejnaslyseni@praha6.cz.

Veřejná debata se koná v NTK již potřetí a navazuje na úspěch z letošního jara, kdy na pozvání starosty Tomáše Chalupy přijeli do knihovny debatovat s lidmi prezident Václav Klaus a tehdejší ministr financí Eduard Janota.

Slavnostní otevření nové části volnočasového areálu Ladronka, který byl dokončen v úvodu prázdnin, se koná ve čtvrtek 16. září od 14 hodin. Během jara bruslařskému oválu přibylo jeden a půl kilometru dráhy, na pláni byly vysazeny stromy, rozšířila se síť cest, přibyla hřiště na plážové sporty. Všechny novinky si veřejnost může vyzkoušet v rámci otevřených soutěží.

Slavnostní odpoledne je rozděleno na tři části: křest nového bruslařského oválu, odhalení pamětní desky a sportovní část – exhibice a turnaj na plážových hřištích, in-line maratón na oválu a turnaj v pétanque.

Nahlédnout do budoucnosti Prahy 6 může veřejnost na 5. ročníku výstavy rozvojových programů, která se uskuteční v prostorách Skleněného paláce na nám. Svobody. Půjde o prezentaci nejrůznějších projektů, plánů a záměrů městské části i soukromých investorů, které významně ovlivnily a ovlivní minulost i budoucnost Prahy 6.


Devadesát platanů vyrůstá na Evropské ulici. Jejich křest a symbolické pojmenování podle významných osobností žijících v Praze 6 se uskuteční v sobotu 4. září v 11 hod. Rozdávat se budou i publikace s medailonky osobností.