Šárkou letos zazní opera Libuše

náhled souboruTradiční součástí oslav Dne Prahy 6 se stalo operní představení v Šárce. U příležitosti 90. let městské části letos návštěvníci uslyší představení navýsost slavnostní, a to Libuši od Bedřicha Smetany. Představení se koná v sobotu 4. září od 14 hodin a je pro návštěvníky zdarma.

„Sám Bedřich Smetana si přál, aby opera Libuše nebyla na běžném divadelním repertoáru, ale hrála se jen při slavnostních příležitostech. A výročí 90. let Prahy 6 jako takovou slavnost opravdu vnímáme,“ řekl starosta Tomáš Chalupa. Zářijové představení se letos koná již pošesté a stejně jako v minulých letech jej připravilo Originální hudební divadlo Praha v režii Jany Divišové a Renée Nachtigallové. „Letos to bude o něco složitější, opera Libuše je náročnější na sbory a větší bude i orchestr,“ říká Jana Divišová. Orchestr opery Národního divadla bude dirigovat Jan Chalupecký. V roli kněžny Libuše vystoupí operní diva Eva Urbanová, která si představení mezi stromy vyzkoušela již vloni, v opeře Jakobín. Roli Přemysla bude zpívat Martin Bárta. Luděk Vele (Chrudoš) a Aleš Briscein (Šťáhlav) patří s Janou Siberou k těm, kteří operní představení pod širým nebem jedinkrát nevynechali a diváci si je mohou pamatovat z Prodané nevěsty, Rusalky i Jakobína.

Příroda jako kulisa

Stejně jako u předchozích představení bude hlavní dekorací prostor, který přírodní park Šárka nabízí: „Dekorace budou jenom v náznaku, například slovanské pohřebiště nebo Libušin trůn, ale nejsou to podstatné. Umocní se tak hudba a děj,“ říká Renée Nachtigallová s tím, že k místu přistupují s maximální ohleduplností a totéž čekají i od návštěvníků. Těch se totiž očekává stejně jako vloni, více než dvanáct tisíc. „Pomalu se blížíme k původní kapacitě, kterou měl přírodní amfiteátr na začátku minulého století. Tehdy to bylo 10 tisíc míst k sezení a 8 tisíc na stání,“ říká Jana Divišová, která myšlenku lesního divadla oživila před pěti lety díky podpoře Prahy 6.

Přijďte včas

Organizátoři představení prosí diváky, aby se na představení dostavili včas. „Pozdní příchod ruší nejen herce, ale i ostatní diváky,“ říká Divišová s tím, že příchozí musejí počítat alespoň s 30 minutami chůze od tramvajových zastávek nádraží Veleslavín a Divoká Šárka, odkud bude trasa značena. Hendikepovaní nebo starší lidé mohou využít auto, které bude pendlovat od vstupu do Šárky k areálu, vyhrazen pro ně bude zvláštní prostor s lavicí na sezení. V celém areálu se jinak sedí na zemi, lidé si musejí přinést vlastní deky a karimatky a případně deštníky. Všude platí přísný zákaz kouření. V areálu bude k dispozici občerstvení i toalety podél přístupové cesty.

Během přestávek si lidé mohou prohlédnout výstavu „Mezi stromy“ o historii původního přírodního divadla od roku 1913, jakož i fotografie z jeho novodobé historie od roku 2005.