Slovo starosty Tomáše Chalupy pro Šestku

Praha 6 získala další partnerské město, tentokrát v ruském St. Petěrburgu. Jaký to má praktický dopad pro občany městské části? A daří se vám definici zahraniční spolupráce naplňovat? Náš rozhovor vzniká v době srpnových povodní na Liberecku a Praha 6 je známá tím, při přírodních neštěstích vždy pomáhala. Platilo to i letos v létě?

Praha 6 získala další partnerské město, tentokrát v ruském St. Petěrburgu. Jaký to má praktický dopad pro občany městské části?

Orientace městské části směrem na zahraniční partnery se musí zaměřovat pouze na hledání styčných bodů vzájemné spolupráce, které by pomohly zkvalitnit život lidem v Praze 6. Jde hlavně o výměnu praktických zkušeností, které jsou snadno a rychle přenositelné. V žádném případě nepodepisuji jakékoliv dohody deklarativního charakteru, ale pouze smlouvy, z kterých plyne nějaký praktický výstup, například jazykové pobyty.

A daří se vám definici zahraniční spolupráce naplňovat?

Díky spolupráci vloni vyjelo přes 800 dětí základních škol Prahy 6 na jazykové pobyty, což je obrovský úspěch. Radnice jim ze své kasy hradí cestovné, což bývá v těchto případech hlavní výdaj za celý pobyt. Dělali jsme anketu mezi všemi rodiči, jejichž děti si touto stáží prošly, a 98 procent z nich potvrdilo, že jejich potomci se v cizím jazyku zlepšili, a dostali obrovskou motivaci k dalšímu studiu. A toho jsme přesně chtěli docílit: abychom produkovali vzdělané děti, u nichž je znalost cizího jazyka ne výhodou, ale normou. Protože jen tak budou schopny v současném světě obstát. A v tomto světě se mluví nejen anglicky, německy, francouzsky či španělsky, ale i rusky.

Náš rozhovor vzniká v době srpnových povodní na Liberecku a Praha 6 je známá tím, při přírodních neštěstích vždy pomáhala. Platilo to i letos v létě?

Při přírodních katastrofách se Praha 6 řídí heslem: kdo rychle dává, dvakrát dává. Proto jsme v minulosti okamžitě pomohli například Šenovu u Nového Jičína, Veselí nad Lužnicí, Tatrám, Karlínu. Vytipovali jsme obec Heřmanice, kde bylo zatopeno všech dvě stě padesát domů, které obec tvoří, a podle potřeb tamních obyvatel připravili materiální pomoc, kterou v obci potřebovali. Především šlo o kýble, košťata, úklidové prostředky a další. Dalším krokem byl nákup několika desítek vysoušečů. Zaměstnanci radnice Prahy 6 navíc uspořádali dvoudenní finanční sbírku formou odečtení z výplat a vybrali mezi sebou 103.350 korun. Velmi jim za tento projev solidarity děkuji.