Tomíčkův memoriál láká závodníky i veřejnost

náhled souboruUž druhým rokem je tradiční plochodrážní závod Memoriál Luboše Tomíčka součástí oslav Dne Prahy 6. Letošní 42. ročník se na Markétě jede 6. září. Start závodů začíná od 19 hodin. Předcházet mu bude odpolední zábavný program zaměřený na motocyklový sport i bezpečnost.

Nejstarší motocyklový závod v Praze se jezdí již od roku 1969 na počest slavného československého plochodrážního reprezentanta Luboše Tomíčka, který podlehl následkům zranění utrpěných na dráze při závodu Zlatá přilba. Memoriál jako součást oslav dne městské části patří k nejvýznamnějším sportovním událostem v Praze 6.

Prestižní podnik, na který se sjíždí plochodrážní legendy, má svou nezapomenutelnou atmosféru. Každoroční snahou organizátorů je získat na start přední světové jezdce a také letos jsou mezi pozvanými jezdci loňský vítěz Nicki Pedersen, americká hvězda Greg Hancock, australské špičky Watt a Adams, polští závodníci Walasek nebo Jelenievski, Smolinski a Weber z Německa a samozřejmě čeští plochodrážníci Kůs, Tomíček, Simota a Franc.

Užijte si i Motoden

Memoriálu bude předcházet pestrý program od 14 hodin do 17 hodin. Na své si zde přijdou ti nejmenší, ale také starší děti i dospělí.

Součástí programu budou ukázky šermířských soubojů. Simulace autonehody a práce integrovaného záchranného systému vysvětlí, jak postupuje IZS při dopravní nehodě a předvede přímo zásah při takovém neštěstí. Starší děti zaujmou ukázky kaskadérských kousků na motorce kaskadérem Lisým. Dále mohou prokázat znalosti v soutěži o dopravních předpisech. Crash testy napoví, co se stane, když nabourá automobil nebo motorka. Zajímavá bude i beseda se závodníky tohoto známého závodu DAKAR.

Memoriál začne hudebním vystoupením skupiny Provizorium v 18 hodin. Své umění předvedou posléze roztleskávačky. Samotný závod začne nástupem jezdců v 19 hodin.


Auto Klub Markéta připravil ve spolupráci s OC Šestka výstavu plochodrážních motocyklů přímo v obchodním domě. V neděli 5. 9. bude výstava ukončena autogramiádou jezdců. Závěrečný program začne v 15 hodin na Šestce. Bude zahrnovat představení vystavených motocyklů i netradičních odvětví ploché dráhy – ledovou plochou dráhu a dlouhou plochou dráhu. Představí se veterán K. Klein s atraktivní story ze závodění.