Zaplavené Heřmanice dostaly pomoc od Prahy 6

náhled souboruPraha 6 poslala materiální i finanční pomoc do zaplavených Heřmanic na Liberecku. Na pomoci se podíleli i občané a zaměstnanci radnice.

Takřka se stejnou rychlostí, s jakou voda zalila v polovině srpna vesnice na severu Čech, začala radnice Prahy 6 organizovat pomoc lidem ze zaplavených oblastí. S vědomím rčení ,kdo rychle dává, dvakrát dává´ vytipoval starosta Tomáš Chalupa společně se senátorem za Liberecko Přemyslem Sobotkou obec Heřmanice, kam hned první den po srpnových záplavách zamířilo první auto s materiální pomocí. Vesnice Heřmanice, ležící ve frýdlantském výběžku poblíž hranic s Polskem, se stala jednou z nejhůře zasažených. Povodňová vlna ničila domy, auta i silnice.

Praha 6 poslala do Heřmanic 30 vysoušecích a odvlhčovacích zařízení a kalových čerpadel. Nákup za necelého půl milionu korun schválili bleskově radní, kteří zároveň rozhodli o jejich zapůjčení postižené obci. Na pomoc Heřmanicím zareagovali i občané Prahy 6, kteří na sběrné místo na radnici přinášeli věci, kterých se v Heřmanicích nedostávalo. „Pomoc postiženým obcím při přírodních katastrofách je pro nás samozřejmostí. Starosta Heřmanic Vladimír Stříbrný konkrétně uvedl, co v obci potřebují. Šlo o kýble, košťata, úklidové prostředky, pytle na odpad nebo gumové rukavice,“ konkretizoval pomoc starosta Tomáš Chalupa. Během jednoho dne lidé dokázali shromáždit potřebné věci, které odvezlo auto do Heřmanic.

Obdivuhodně zareagovali i zaměstnanci radnice Prahy 6, kteří uspořádali dvoudenní finanční sbírku formou odečtení z výplat a vybrali mezi sebou celkem 103 tisíc 350 korun. „Velmi jim za tento projev solidarity děkuji. Je vidět, že nejsou jen profesionály na svých místech, ale také lidmi se srdcem na pravém místě,“ řekl tajemník úřadu Václav Pátek.


Praha 6 poslala pomoc do Heřmanic. Pomoc v nouzi jí není cizí. V minulosti takto pomáhala Šenovu u Nového Jičína, Veselí nad Lužnicí, Tatrám, zaplavenému Karlínu. Velké zkušenosti má se záplavami v Dolním Sedlci v roce 2002, kdy ještě patřil k Suchdolu.


Zvýšené množství srážek uvedlo do bdělosti i povodňový štáb Prahy 6. Ten pro případ okamžité potřeby rozšířil počet naplněných pytlů s pískem ze stálých 100 ks na aktuálně naplněných 500 ks.