Aeroflot a Malév létají do Ruzyně nejtišeji

náhled souboruVýherci 4. ročníku soutěže Nejtišší dopravce jsou Aeroflot v kategorii proudových letadel, v kategorii vrtulových letadel létal nejtišeji Malév. Ceny vítězům předali zástupci obou organizátorů akce místostarosta Prahy 6 René Pekárek a Jiří Pos, vrchní ředitel Letiště Praha.

Soutěž Nejtišší dopravce byla již tradičně vyhlášena Letištěm Praha ve spolupráci s městskou částí Praha 6 vloni na jaře před začátkem letové sezóny. Letos bylo do hodnocení zařazeno 12 leteckých společností, které v roce 2010 létaly na pražské letiště nejčastěji, 10 aerolinek soutěžilo v kategorii proudových a 4 aerolinky v kategorii turbovrtulových letadel. Sledovalo se období od června do října, kdy je v Ruzyni letecký provoz nejintenzivnější.

Pro vyhodnocení soutěže byl využit monitorovací systém leteckého hluku a letových tratí ANOMS8. Hodnotila se např. hladina hluku při příletu a vzletu či efektivní využití sedadlové kapacity letadel. „Jednou z priorit letiště je ochrana životního prostředí v jeho okolí. Soutěží se snažíme k tomuto motivovat i letecké dopravce, kteří k nám létají,“ uvedl Jiří Pos, člen představenstva a vrchní ředitel pro Letecký obchod, provoz a řízení majetku Letiště Praha, a dodal: „Blahopřejeme vítězům, kteří nám svým ekologickým provozem ve spojení s efektivní obsazeností letadel pomáhají naplňovat ohleduplný přístup k životnímu prostředí.“

Radnici Prahy 6 těší, že letecké společnosti začaly brát tuto soutěž vážně a při získání ocenění Nejtišší dopravce jsou skutečně pyšné na to, že předstihly konkurenci. „Nejde o to letecké společnosti trestat za porušení pravidel, ale vyzdvihnout ty společnosti, které dokážou i při respektování limitů přidat ještě něco navíc, ještě ohleduplnější přístup nejen k životnímu prostředí, ale i k lidem žijícím v okolí letiště,“ komentoval cíl soutěže místostarosta Pekárek. „Jsem si jist, že občané oceňují každou aktivitu a snahu zlepšit životní prostředí, a snižování hlukových zátěží rozhodně mezi takovéto aktivity patří,“ dodal.
Na slavnostním vyhlášení výsledků 4. ročníku soutěže Nejtišší dopravce Letiště Praha zároveň oznámilo vítěze klání o nejlepší kresbu na téma letecké dopravy. Autoři tří nejlepších kreseb dostali zajímavé ceny.