Dotace pomohly, jazyky se učí více dětí

Projekt šesté městské části, která se rozhodla od loňského září dotovat výuku cizích jazyků v mateřských a základních školách, má za sebou první pololetí. O výuku jazyků financovaných Prahou 6 projevily zájem všechny základní i některé mateřské školy, kterým městská část přispěla více než čtyřmi miliony korun.

„Těší mne, že se projekt tak rychle ujal a že zájem vyučovat děti angličtinu od první třídy stoupá jak u rodičů, tak u ředitelů škol,“ pochvaluje si starosta Tomáš Chalupa, který s nápadem přispět školám na výuku jazyků na jaře přišel. Městská část platí náklady spojené s nadstandartní výukou jazyků od první třídy, povinnost učit se cizí jazyk mají totiž děti podle státní normy až od třetí třídy. Na druhém stupni dotuje nepovinnou výuku druhého jazyka od šesté třídy.

Anglicky se mohou učit všichni

Angličtina od první třídy se nyní vyučuje na všech základkách, a to jak v rámci povinných nebo povinně volitelných předmětů, tak formou kroužků v družinách. Na druhém stupni městská část dotuje výuku druhého cizího jazyka, převážně francouzštiny a němčiny, v některých školách se vyučuje i španělština a ruský jazyk. „Celkem jde o 821 hodin cizích jazyků týdně a většina se odehrává v rámci školních výukových programů,“ říká radní pro školství Ondřej Balatka s tím, že celkem se nepovinné výuky jazyků účastní téměř tři tisíce dětí.

Městská část na výuku přispěla od září do konce roku částkou 3,8 milionu korun, do konce školní roku by se celkové dotace měly vyšplhat až k deseti milionům. Rodiče tak ušetří peníze, kterými by jinak za nepovinnou výuku museli platit ze svého. S dotací z radnice je navíc jednodušší sehnat a zaplatit pro výuku rodilé mluvčí.

Radnice přidá, když bude zájem

O dotace pro výuku angličtiny projevilo zájem i šestnáct mateřských škol, ve kterých se učí angličtinu přes 400 dětí celkem 68 hodin týdně. „Příspěvek městské části na jazykové kroužky činil tři sta tisíc korun a v druhém pololetí to bude půl milionu korun,“ řekl radní Ondřej Balatka s tím, že radnice je připravena dotace navýšit, pokud se zájem o výuku jazyků ještě zvýší.