Na Bílé Hoře se připravuje nová školka

náhled souboruDemolicí dřevostavby z 50. let, ve které kdysi sídlila mateřská škola, začala stavba nové mateřské školy Bílá hora. Už na začátku příštího školního roku by do ní mohlo chodit sto dětí.

Mateřská škola Velvarská, kterou městská část postavila v loňském roce, uspokojila pouze částečně poptávku po místech v mateřských školách. Už v té době proto radnice plánovala stavbu další. Novostavba mateřské školy Bílá hora je navržena na pozemku mezi ulicemi Za Oborou a Moravanů, v malém Břevnově. Dřevostavba bývalé školky je ve špatném stavebně technickém stavu a byla určena k demolici.

Budova nové školky bude tvořena dvěma částmi: z dvoupodlažního objektu se čtyřmi odděleními pro sto dětí a jednopodlažní hospodářské části s varnou pro přípravu dvou set jídel. Prostory jednotlivých oddělení jsou orientovány směrem k jihu, s výhledem na dětské hřiště a do parku, který městská část zrekonstruovala vloni na podzim. Součástí stavby školky je i celková rekonstrukce zahrady mateřské školy a vybudování dětského hřiště, sadové úpravy, stavba nového oplocení areálu a vybudování nového chodníku v ulici Za Oborou.



Budova mateřské školy je podle návrhu architektů kanceláře VHE a spol. jednoduchá, lehce působící stavba s využitím barevných povrchových materiálů a prosklených ploch. Navržené herní prvky využívají v převaze přírodní materiály – dřevo, provazy apod. v barvách odvozených od barevnosti fasád objektu.
Přípravné práce byly zahájeny v prosinci demolicí starého objektu. Zároveň začal v uvedené lokalitě archeologický průzkum. Stavební práce začnou v závislosti na klimatických podmínkách letos na jaře. Náklady na novou školku by měly být 57 a půl milionu korun.