Rekonstrukce obecního domu znamená stěhování

První objekt z dlouhodobě plánované rekonstrukce obecních domů Patočkova 31– 37 až Nad Kajetánkou 2– 8 jde do komplexní rekonstrukce. Praha 6 zařadila do plánu na letošní rok rekonstrukci domu Patočkova 31 a Nad Kajetánkou 2. Nájemníci jsou v náhradních bytech.

Generální rekonstrukce představuje výměnu elektroinstalace, kanalizace, plynoinstalace, výměnu oken, opravu fasády včetně zateplení, opravu teras a společných prostor domu včetně sklepních prostor, modernizaci vytápění instalací etážových topení, přístavbu výtahu a kompletní opravu bytů (sociální zařízení, podlahy, výměna dveří). Celková oprava má předpokládaný náklad 40 milionů korun.

Po zkušenostech z předchozích let, kdy se tyto opravy prováděly „za bydlení“ a přinášely jak pro nájemníky, tak pro prováděcí firmy mnoho komplikací, rozhodla se Praha 6 provádět takto rozsáhlé opravy po vystěhování nájemníků do náhradních bytů. „Přestože již při opravách v roce 2010 bylo kromě poskytnutých slev nabídnuto nájemníkům náhradní bydlení dočasné i výměna bytu natrvalo, využilo tuto možnost jen malé procento nájemníků a podmínky pro rekonstrukci se tak na obou stranách výrazně nezlepšily,“ říká Alois Novák, ředitel společnosti Sneo, která pro městskou část opravy zajišťuje.

V druhé polovině loňského roku proto začalo vystěhování objektu Patočkova 31, kde by měla být oprava, po úspěšném dokončení výběrového řízení na dodavatele stavby, zahájena v průběhu I. čtvrtletí tohoto roku. Část nájemníků obecních bytů využila nabídnuté náhradní byty jako řešení své bytové situace (menší nebo větší, patro, lokalita atd.) a přestěhovala se natrvalo. Část se do náhradních bytů přestěhovala dočasně, po rekonstrukci se do opravených bytů vrátí. „Náklady na stěhování se vyrovnají poskytovaným slevám, realizace opravy domu s prázdnými byty se výrazně zjednoduší a hlavně zkrátí, neboť opravy budou probíhat bez časových možností zpřístupnění bytů nájemníky,“ upřesňuje Novák.

Po dokončení opravy domu Patočkova 31 se bude stejným způsobem postupovat u obecního objektu Nad Kajetánkou 2.