Vánoční stromky zdobily celebrity, vydělaly pro charitu půl milionu

náhled souboruJiž po čtvrté se před vánočními svátky uskutečnila v Písecké bráně charitativní dražba vánočních stromků zdobených známými osobnostmi. Více jak půl milionu korun půjde na pomoc hendikepovaným lidem.

Mezi osobnostmi, které si udělaly čas a přišly před Vánoci podpořit dobrou věc, byla stejně jako vloni modelka Pavlína Němcová, zdobení se letos zúčastnila poradkyně amerických prezidentů Eliška Hašková Coolidge, kterou dobře znají děti z šestkových škol jako porotkyni jazykové divadelní soutěže. Nejkrásnější stromek z „ledových“ ozdob nazdobila zastupitelka Marie Kousalíková, vydražil se za 105 tisíc korun. Tým Dejvického divadla s herci Taťánou Vilhelmovou, Marthou Issovou, Ivanem Trojanem a jejich dětmi vytvořil stromek, který se vydražil za sedmdesát tisíc korun. Na podobnou částku se v dražbě vyšplhaly i ceny za stromky ředitelky Divadla S+H Heleny Štáchové nebo zpěváka skupiny Support Lesbiens Kryštofa Michala nebo sportovců Dukly zastoupených olympijskou medailistkou Lenkou Marouškovou. Spisovatelka Bára Nesvadbová s dcerou Bibianou vytvořily stromek s barevnými papírovými ozdobami. Členové hudebního souboru The TapTap z Jedličkova ústavu si stromek nejen nazdobili, ale také jim patřila část výtěžku z dražby, a to 60 tisíc korun.

Celkový výtěžek dražby deseti stromků dosáhl neuvěřitelné částky 548 000 korun. Šek na 488 tisíc korun předal po skončení dražby starosta Tomáš Chalupa stacionáři SDM Sedlec, který se stará o lidi s mentálním a kombinovaným postižením a navíc byl během léta postižen povodní. „Výsledek dražby je úžasný. Děkuji všem, kteří se účastnili. Těm, kteří stromky ozdobili a zvláště těm, kteří je vydražili. Prostředky jdou na pomoc potřebným,“ řekl starosta Tomáš Chalupa, který akci pořádá a pravidelně stromky se svou rodinou zdobí.

Ředitelka stacionáře v Sedlci Ivana Ambrosová byla sumou překvapena: „Takovou částku jsem opravdu nečekala. Díky tomuto daru můžeme v příštím roce rozšířit kapacitu a přijmout více klientů, které jsme dosud nemohli uspokojit.“

Charitativní zdobení stromků je milou předvánoční tradicí Prahy 6, která každý rok přinese větší sumu. V předchozí dražbě peníze podpořily Léčebnu dlouhodobě nemocných.