Cyklisté se prohnali Dejvicemi

náhled souboruVíce než šest stovek cyklistů se opřelo do pedálů na startu oblíbeného závodu Pražská padesátka v rámci seriálu Author maraton tour, který výstřelem ze startovní pistole odstartovala třetí zářijovou sobotu starostka Marie Kousalíková.

Slunečné počasí provázelo cyklisty na celé padesátikilometrové trati, která vede po známých cyklotrasách z Dejvic na Okoř a zpět. Vítězem závodu se stal Robert Novotný s časem 1 hodina 35 minut. Ta traťovým rekordem z roku 2009 zaostal skoro o pět minut. V konkurenci osmdesáti žen zvítězila již popáté za sebou Kája Polívková v čase jedna hodina 52 minut. S tratí se utkaly i čtyři dvojce na tandemových kolech a tři dojely až do cíle. Závodu se tradičně zúčastnili i zaměstnanci úřadu z Prahy 6 a tým zastupitelů hlavního města.

Organizátoři závodu se každý rok více zaměřují na ochranu životního prostředí, protože část etap vede chráněnými oblastmi. „V rámci všech závodů je umožněno třídění odpadů v prostorách startu i cíle, areály jsou vybaveny barevnými kontejnery,“ říká Šárka Nováková, mluvčí neziskové společnosti Ekokom, která je již podruhé partnerem celé tour.


Trať pražské padesátky vede z velké části přírodními terény.