Den otevřených dveří v tunelech Blanky

náhled souboruV září definitivně skončila ražba všech tunelů Městského okruhu, nyní do nich může nahlédnout veřejnost. Den otevřených dveří se koná 15. října od 9 do 15 hodin.

Hlavní město Praha a Metrostav jako dodavatel stavby městského okruhu zvou veřejnost na prohlídku části tunelů městského okruhu. Prohlídková trasa povede z Letné od křižovatky U Vorlíků na sever směrem k Prašnému mostu, pokračovat bude k Myslbekově ulici, kde se otočí a výstup bude rampou do ulice Svatovítská. „Zájemci si mohou prohlédnout hloubené tunely v milánských stěnách, ražené tříproudové tunely i stroje, které pomáhaly s těžbou zeminy. K dispozici budou pracovníci Metrostavu i zástupci projektanta,“ uvedl mluvčí Metrostavu František Polák. Trasa vedoucí tunely bude dlouhá přibližně dva a půl kilometru a je bezbariérová. Bude jí možné projet kočárkem i na invalidním vozíku. „Lidé na invalidním vozíku by s sebou v každém případě měli mít doprovod,“ upozorňuje Polák. 

Poslední kubík vytěžen

Tunely Blanky jsou směrem na sever otevřeny veřejnosti poté, co byl v září vytěžen poslední kubík zeminy z tunelu. Dokončení ražby a vyvezení veškeré narubané horniny znamenají značnou úlevu pro lidi žijící v sousedství stavby. Těžká technika, stovky nákladních aut a neustále vířící mračna prachu několik let ztěžovaly život tisícům obyvatel žijícím v okolí rozestavěných tubusů. Podle náměstka primátora Karla Březiny, který má dopravu v metropoli na starosti, budou nepříjemné důsledky stavby postupně ubývat. „Sice je ještě nutné odvézt zeminu ze stavebních jam, ale počet nákladních aut se hodně omezí. Další práce tak prašné nebudou,“ sdělil. Zemní práce v menším rozsahu budou ještě pokračovat hloubením prostoru budoucích křižovatek Prašný most a Myslbekova. „Stavbu dokončíme v roce 2014, staveniště ale budeme uvolňovat průběžně,“ slíbil generální ředitel Metrostavu Pavel Pilát. Praha 6 již dříve prosadila ukončení objízdné trasy kolem hotelu Pyramida do konce tohoto roku.