Hurvínek míří mezi osly, paní Kateřina slaví

náhled souboruV Divadle Spejbla a Hurvínka slavili v září narozeniny. Loutka z rodinky Spejbla a Hurvínka, paní Kateřina Hovorková, oslavila 40 let. V říjnu čeká na malé diváky v Dejvicích premiéra nové hry Hurvínek mezi osly.

Loutka paní Kateřiny vznikla z iniciativy Miloše Kirschnera jako ženský protějšek Spejbla a spolu s Máničkou tvoří herecký protiklad pánské dvojici. Obě ženské role interpretuje Helena Štáchová, která mimochodem v září oslavila 45 let svého působení v Divadle Spejbla a Hurvínka. Zatímco v roli Máničky je v pořadí třetí hereckou představitelkou, paní Kateřina je od počátku její postavou.

Paní Kateřinu vyřezal podle návrhu Zdeňka Juřeny v roce 1971 Ivan Moravec. Definitivní podobu dostala po premiéře hry Past na Hurvínka 12. září 1971.

Hurvínek v Oslově

Novou divadelní sezónu otevře premiéra představení Mikiho Kirschnera Hurvínek mezi osly. „Hra je určena spíše pro starší děti, a jak doufáme, potěší i jejich rodiče. Představení vyniká nejen poutavým dějem, scénografií a půvabnými loutkami, ale i působivou hudbu, kterou pro naše divadlo poprvé složil skladatel a člen vokálního seskupení 4TET Jiří Škorpík,“ říká Denisa Kirschnerová k premiéře, která je jako stvořená pro začátek školního roku. V pohádkovém příběhu Hurvínek odmítá chodit do školy a navštíví město Oslovo.

Divadlo se v sezóně chystá uvést ještě další dětskou premiéru Hurvínkova nebesíčka autorky Denisy Kirschnerové. Ta přijde na program v únoru. Scénografii a návrhy loutek pro divadlo připravila Patricia Ortiz-Martínez, která se jako výtvarnice podílela také na filmu „Fimfárum – do třetice všeho dobrého“.

Ještě na podzim obohatí programovou nabídku obnovená premiéra představení Heleny Štáchové O myších a loutkách.

Ambiciózní plány má divadlo připravené na jaro, kdy chystá představení Augustina Kneifela Dějiny kontra Spejbl. „Právě tímto úspěšným představením jsme se rozhodli zahájit řadu Zlatý fond D S+H. Za 80 let profesionální činnosti divadla totiž vzniklo mnoho pozoruhodných představení pro dospělé, které jsme se rozhodli v rámci této řady našim divákům představit,“ vysvětluje Denisa Kirschnerová, dramaturgyně divadla.

Hra byla poprvé uvedena v roce 1932 pod názvem „Spejbl contra dějiny“. Skupovu cenu získalo nastudování z roku 1970, uvedené pod titulem „Dějiny kontra Spejbl“. Konečné úpravy textu se tehdy ujal Miloš Kirschner. Díky zásahu cenzury byla hra krátce po svém uvedení zakázána. Úmyslem autorů tohoto představení bylo pozastavit se nad osudem mnoha skvělých objevů, které místo toho, aby lidstvu sloužily, byly nakonec zneužity.