Jiří Suchý oslavil osmdesátku

náhled souboruJiž šest desetiletí oslovuje své početné fanoušky herec, komik, textař, zpěvák, básník, hudebník, režisér, dramatik a výtvarník Jiří Suchý. Všestranný umělec a principál divadla Semafor 1. října oslavil 80. narozeniny. Ani tak nepolevuje v pracovním nasazení a v září představil nový muzikál Hodiny jdou pozpátku.

„Jiří Suchý je jako šampaňské. Zraje, je letícím kamenem, který nezaroste mechem. Je plný invence a fantazie,“ tvrdí jeho dlouholetá jevištní partnerka Jitka Molavcová. Ta se Suchému po bok postavila po předčasné smrti Jiřího Šlitra, který v 60. letech se Suchým tvořil jednu z nejoriginálnějších i nejpopulárnějších dvojic historie českého divadla. V dopise gratuloval jubilantovi i prezident Václav Klaus.

K narozeninám Suchý přichystal koncert, který pojmenoval Znám ještě starší lidi. Do Divadla Semafor si pozval své přátele, kterým zazpíval i méně známé písně z padesátých let. Koncert se opakoval jen čtyřikrát, ale divadlo s ním vyjede i do dalších měst.

Životní jubileum ho zastihlo v plném pracovním nasazení. „Nedávno měl premiéru náš swingový muzikál Hodiny jdou pozpátku a u publika měl nesmírný úspěch, tak to potěší,“ pochvaluje si legenda českého divadla. Jiří Suchý dostal k narozeninám od Jonáš klubu speciální dárek. Jedná se o komplet 275 písní Semaforu na 11 CD. Soubor písní shrnuje první desetiletí existence Divadla Semafor.

Jiří Suchý se narodil 1. října 1931 v Plzni. Spoluzakládal Divadlo Na Zábradlí, s Jiřím Šlitrem a Ferdinandem Havlíkem založil v roce 1959 divadlo Semafor, v němž působí dodnes. Napsal přes 1300 textů písní, 50 her a 20 knih. Divadlo Semafor před šesti lety zakotvilo v Dejvicích, kde mu prostory bývalé tančírny zrekonstruovala Praha 6. Jiří Suchý je Čestným občanem Prahy 6.