Kytara napříč žánry začíná v Písecké

náhled souboruJiž tradičně přichází s podzimem mezinárodní hudební festival Kytara napříč žánry, který pod záštitou starostky Marie Kousalíkové i letos startuje v Praze 6. Nabídne neotřelé styly nebo tradiční hudbu jiných kultur.

O slavnostní zahájení se v neděli 9. října v 19:30 v Písecké bráně postará host ze Spojených států amerických – hráč na kovové struny Adam Rafferty. V současné době jedním z nejlepších aranžerů skladeb jazzu, blues a pop music pro sólovou kytaru. Jedním z Adamových novátorských kousků je schopnost hrát na kytaru dvě melodie zároveň a ústy je doplňovat o rytmus ve stylu hip hopového beatboxu.

Českou republiku bude na zahajovacím koncertě zastupovat mladá zpěvačka a kytaristka Markéta Zdeňková, kterou odborníci označují za nástupkyni Zuzany Navarové. Na vystoupeních ji doprovází baskytarista Václav Mašek a její otec – jazzový pianista Zdeněk Zdeněk, který byl zakladatelem a uměleckým vedoucím hudební skupiny Naima. V současné době Markétiny písně svou hrou obohacuje také houslistka Kateřina Janálová, která působí v orchestrech Berg, Virtuosi di Praga, Plzeňská filharmonie a příležitostně i v Českém národním orchestru.

Během října a listopadu budou probíhat koncerty kytarového festivalu v Praze i dalších městech České republiky. V Praze 6 lze během října zajít na dva koncerty do Kulturního centra Kaštan. 14. října zde od 20 hodin vystoupí charismatický guatemalský kytarista, zpěvák a skladatel Fernando Lopez, který hraje tradiční hudbu z Guatemaly a dalších oblastí Střední Ameriky, repertoár doplňuje také vlastními skladbami.

27. října od 20 hodin představí multiinstrumentalista Michal Pavlík své rockové kvarteto s názvem TAKNATUDU. Stál při zrodu skupiny Čechomor, v níž kromě violoncella hraje též na dudy. Skupina Taknatudu si klade za cíl interpretovat hudbu bez zásadních hranic v žánru i čase s vlivem artu. Jejich styl není přesně zařaditelný, jsou v něm znát současné trendy i hudební vlivy minulých let.