Ladronkafest oslavil 10 let

náhled souboruDesáté výročí volnočasového festivalu Ladronkafest, který pořádá městská část, přišlo oslavit přes 17 tisíc lidí.

Ti zaplnili břevnovskou pláň a přišli se bavit, sportovat a zkoušet nejrůznější volnočasové aktivity. Při krásném počasí se na Ladronkafestu představilo přes 80 sportů, workshopů, her a adrenalinových exhibicí.

„Jsem velmi ráda, že festival je mezi mladými lidmi tolik oblíbený, a přeji mu v příštích letech opět tolik spokojených návštěvníků,“ popřála Ladronkafestu starostka Marie Kousalíková při sfoukávání svíček na narozeninovém dortu. Praha 6 letos festival podpořila ze svého rozpočtu půl milionem korun.

Návštěvníci si vyzkoušeli například skákací boty, chůzi po pružném laně tzv. slackline, tanec, pokusy v chemické laboratoři, DJské scratchování, malování a mnoho dalšího. Na letošním Ladronkafestu se představilo několik novinek. Mezi nimi Mistrovství ČR ve slackline, v němž své umění ukázalo 8 nejlepších riders u nás. Titul získal Petr Kučera, který si několika minutovými exhibicemi získal jak porotu tak i nadšení publika. Zajímavou podívanou byl šampionát ve Skittlingu, úplné novince u nás. Jde v něm o to, dostat do pusy malý ovocný bonbón, a to co nejoriginálnějším způsobem. Se svým žonglérským číslem zvítězil v této disciplíně Jan Weber a vyhrál zájezd do Afriky na safari. Návštěvníci také hlasovali o nejlepší stanoviště. Nejvíce sympatií si získal Gibbon slackline, který si tak může v příštím roce sám vybrat místo, kde představí svůj sport. Rekordní byla i účast v soutěži studentských kapel. Na pódium se jich z 32 přihlášených probojovalo hlasy posluchačů celkem pět.

Na festival na Ladronce plynule navázal Týden zdravé šestky. Díky této tradiční akci organizované městskou částí měla veřejnost zdarma přístup do dveří organizací, oddílů a spolků v Praze 6, které poskytují program pro volný čas a zdraví. Stovky zájemců využily příležitost zdarma navštívit také muzea a galerie, fitness a sportovní centra, kurzy malování, keramika.

Mezi dětmi byl největší zájem o sport, tanec a malování. Dospělým i malým se líbila výstava historických vozidel MHD a prohlídka Ekotechnického muzea. Senioři využili pozvánky na zdravotní cvičení. V rámci programu se konala i Dejvická kolojízda po krásách Prahy 6 se zastávkou v Bílkově vile s komentovanou prohlídkou. V příštím roce by se kolojízda mohla přesunout do Břevnova.

 


Jubilejní ročník Ladronkafestu nabídl skvělou podívanou. Důležité však bylo, že se lidé mohli do aktivit sami zapojit.