Záhony ozdobí hlavně trvalky

náhled souboruNa místo letní a podzimní výsadby květin bude některé záhony městské části zdobit trvalá výsadba. Takové řešení výsadby je ekonomičtější, protože odpadá výměna květin dvakrát i třikrát do roka. Záleží ovšem na i obyvatelích městské části, jak se záhony rozrostou.

Koncept trvalkových záhonů je odlišný od letničkových. Počet rostlin je menší, doba květu je postupná a je použito více druhů rostlin. Tyto záhony jsou doplněny i na jaře kvetoucími cibulovinami. Působnost trvalkových záhonů se každým rokem zvyšuje tím, jak se vysazené rostliny rozrůstají. Bohužel spousta rostlin z vysázených záhonů již byla ukradena či poničena nenechavými občany. „Záhony jsou zde proto, aby zlepšily a zútulnily společné životní prostředí, nesmí tedy v žádném případě sloužit jako zásobárna rostlin pro soukromé zahrádky a okenní truhlíky jednotlivců,“ apeluje na obyvatele vedoucí odboru životního prostředí Dana Charvátová. Jeden z často poničených záhonů je v ulici Stamicova, kam se trvalky musejí pravidelně doplňovat.

Záhony s trvalkami jsou též na náměstíčku V středu, náměstí mezi ulicemi Krocínovská – Vostrovská a v parku Velvarská. Ještě tento podzim budou osázeny trvalkami záhony v ulici Nad Alejí a u sochy při ulici Evropská.

,