Blues v muzeu vystřídal big band

náhled souboruPopmuseum v KC Kaštan v říjnu ukončilo výstavu Ráno je nejkrásnější na Hanspaul city o geniu loci specifické pražské čtvrti a její nejen bluesové scéně, mimo jiné věnované 40. výročí založení skupiny Bluesberry, pilíře tohoto podivuhodného společenství.

Ještě v říjnu na ni navázala nová výstava s názvem Synové nylonového věku: Karel Vlach(1911–1986) a české jazzové a taneční big bandy.

Dirigent Karel Vlach, jedna z klíčových postav českého jazzu a taneční hudby minulého století, by se letos dožil sta let. Zároveň uběhlo 25 let od jeho úmrtí. Výstava mapuje historii jeho orchestru od protektorátních počátků přes „zlatou éru“ české swingové hudby v předúnorovém Československu a krušná padesátá léta i dekády následující. Autoři výstavy se od Vlachova big bandu odrážejí i k pátrání po dalších orchestrech, které se zapsaly – tu více, tu méně – do historie československé populární hudby vdaném období. Nastíní i dobové souřadnice, ve kterých se jejich tvorba a působení odehrávaly. Součástí výstavy jsou mnohdy unikátní dobové dokumenty a záznamy, které se vztahují k tvorbě domácích big bandů a době, v níž působily.

Kromě výstav muzeum nabízí i stálé expozice s výběrem elektrických hudebních nástrojů a přístrojů, interaktivní zkušebnu, informační centrum a příruční knihovnu.

Otevřeno st–ne 16–20 hod. v KC Kaštan.