Cenu starostky za kvalitní stavbu získala tělocvična

náhled souboruVítězem druhého ročníku architektonické motivační soutěže o Cenu starostky se stala dostavba tělocvičny Gymnázia Jana Keplera.

Na ceně pro vítěze se jednoznačně shodla porota, která vybírala z deseti přihlášených staveb. Starostka Prahy 6 Marie Kousalíková předala plaketu zástupcům školy, za tvůrce si finanční odměnu 50 tisíc korun od Prahy 6 korun převzal Jakub Našinec z ateliéru Sporadical.

„Stavba koncepčně velmi dobře zapadá do celku areálu gymnázia i okolí a její nenápadný zevnějšek s péčí věnovanou kvalitnímu detailu skrývá funkčně vyhovující interiéry,“ zdůvodnil architekt Luboš Pata, jeden ze členů odborné poroty výběr vítěze.

Cena je udělována již druhým rokem za nejlepší rekonstrukci historického objektu, dostavbu či vestavbu v historickém prostředí či novostavbu ve výrazně regulované formě dané vztahem k historickému prostředí. „Praha 6 je považována za dobrou adresu. Lidé zde chtějí bydlet, živnostníci podnikat, investoři stavět. Touto soutěží se snažíme, aby zůstala stále zajímavá a atraktivní,“ vysvětlila smysl soutěže starostka Marie Kousalíková. Vítězný projekt podle ní zvítězil v silné konkurenci.

Mezi stavbami nominovanými na Cenu starostky Prahy 6 byla i stavba nové budovy ČVUT v dejvickém kampusu. Stavba v soutěži Prahy 6 neuspěla, získala však Cenu primátora v rámci soutěže Stavba roku. Primátorem oceněnou budovu vytvořila architektka Alena Šrámková spolu s Lukášem Ehlem a Tomášem Koumarem. Jde o univerzální prostor pro vysokoškolskou výuku technických oborů.

Vítězná stavba tělocvičny Gymnázia Jana Keplera

Funkcionalistická budova Gymnázia Jana Keplera stojí na Pohořelci. Postavena byla roku 1932, areál vyplňuje blok mezi ulicemi Keplerova, Parléřova, Morstadtova a Hládkov. Před dvěma lety hlavní město Praha, jako zřizovatel školy, zaplatilo gymnáziu stavbu tělocvičny a sportoviště. Povedená stavba nyní získala Cenu starostky Prahy 6.

Pozemek s dostavbou má dvě výškové úrovně. Ve spodní polovině je školní hřiště, nová tělocvična vznikla v horní části a navazuje na slepé západní křídlo s fasádou do Morstadtovy ulice. Její štítová stěna končí na hraně zatravněného terénního zlomu.

Hmota tělocvičny je jednoduchý kvádr z pohledového betonu. Barevná kombinace šedých tónů vychází z členění původní budovy. Její nejnižší podlaží, kam nově patří i tělocvična, tvoří sokl objektu a má povrch fasády z tmavošedého umělého kamene. V interiéru je dominantním odstínem světle modrá barva, použitá pro sportovní podlahu a akustické obklady stěn.

Nadměrné oslunění podélných fasád je tlumeno rastrem pevných slunolamů. Velká část východní fasády je prosklená, podlaha haly přechází s minimálním výškovým rozdílem do zelené plochy. Prostor dvora se tak stává součástí interiéru. Usazení na terén i celková tloušťka konstrukcí jsou navrženy tak, aby byla zelená střecha s terasou přístupná přímo z knihovny ve třetím podlaží. Hala má podlahové vytápění, na kterém je podlaha na pružném roštu se sportovním PVC povrchem. Autorem stavby je architektonická kancelář Sporadical. Náklady na stavbu byly 22 milionů korun.

Tělocvičně konkurovala například nízkoenergetická školka Velvarská, jejiž stavbu financovala městská část, nebo zahradní domek v Šáreckém údolí. 

Stavby nominované na Cenu starostky

VILA LOUTKÁŘSKÁ
projektant: Ladislav Lábus, Marek Nábělek

NOVÁ FAKTULTA ARCHITEKTURY ČVUT,
projektant: Alena Šrámková Architekt, Lukáš Ehl, Tomáš Koumar, Alena Šrámková

BYTOVÝ DŮM NAD ZÁVĚRKOU
projektant: Znamení čtyř – architekti s.r.o.

DOSTAVBA TĚLOCVIČNY GYMNÁZIA JANA KEPLERA
projektant: SPORADICAL architekti

ZAHRADNÍ DOMEK V ŠÁRECKÉM ÚDOLÍ
projektant: atelier a11 Jiří Žentel, Alena Žentelová, Zdeněk Lachout

12 LOFTS, ul. Dr. Zikmunda Wintra – Bubeneč
projektant: John Eisler, spoluautor: Jan Novotný

VYHLÍDKA a PETANQUE AVČ LADRONKA
projektant: Šafer Hájek architekti

RD DEJVICE NOVÉ VILY
projektant: ADR – Lapka, Kolář

MŠ VELVARSKÁ
projektant: RH – Arch – Rostislav Říha

2 ČERNÉ VILY, Hanzelkova ul.
projektant: Fiala, D3A studio