K jubilejní svatbě je nutné se přihlásit

náhled souboruKaždý měsíc si připomínají v obřadní síni svatební obřad manželské páry, které spolu vydržely bok po boku více než padesát let. Na jubilejní svatby zve manželské páry radnice. Lidé se však musejí předem ohlásit.

Radnice pořádá oslavy zlatých (50 let od sňatku), smaragdových (55 let), diamantových (60 let) a kamenných (65 let) svateb. Aby však mohla takovéto páry pozvat do obřadní síně, je nutný prvotní kontakt z jejich strany. Úřad totiž nemá jinou možnost jak se dozvědět, že se některému páru žijícímu v Praze 6, takovéto výročí blíží, než přímo z rodiny. „Žádná centrální databáze, kde by se dala tato skutečnost zjistit, neexistuje. Sňatky byly uzavřeny často mimo Prahu 6, i mimo Prahu či dokonce republiku, manželé se také stěhují…,“ vysvětluje Olga Králová, vedoucí odboru vnitřních věcí úřadu Prahy 6. „Pokud je na území městské části trvale hlášen takovýto jubilující pár a chce s námi své výročí oslavit, je třeba několik týdnů před blížícím se jubileem vyslat jednoho člena rodiny, třeba i některé z dětí či vnuků,“ říká Králová. Na odboru vnitřních věcí (kancelář 123) se prokáže oddacím listem a následně je domluven konkrétní termín obřadu.

Obřady se konají přibližně jednou měsíčně a vždy je pozváno několik párů současně. Obřadu se mohou účastnit i další rodinní příslušníci. Jubilanti obdrží gratulační list paní starostky a upomínkový dárek. Bližší informace poskytne pí. Bornová Schovancová na tel. 220 189767.

Kromě jubilejních svateb zve radnice k jubilejním oslavám občany městské části, kteří slaví 75 nebo 80 let. Jednou za čtvrt roku také organizuje v Písecké bráně obřad vítání dětí pro nově narozené občany Prahy 6. Na tyto obřady již radnice zve účastníky dopisem.