Posvícení bylo plné radovánek

náhled souboruLetošní břevnovské posvícení sice bojovalo s chladným počasím, na nedostatek návštěvníků si ale stěžovat nemohlo. Tisíce lidí přišly během druhého říjnového víkendu ochutnat pestrou posvícenskou nabídku zábavy a dobrot.

V programu na hlavním pódiu si každý našel to své. Pop music, big beat, country, rock & roll, blues i dechovku. Velkým lákadlem byl sobotní koncert skupiny Beatles Revival z Kladna, který byl opravdovou a dokonalou kopií koncertu legendárních Beatles, a to hlavně podle ohlasu publika a výskajících fanynek. Dokonalé nastudování a provedení písní podpořila neuvěřitelná fyzická a hlasová podobnost členů skupiny s opravdovými Beatles.

Rekordní zastoupení měly na posvícení české pivovary. Kromě zavedených značek zde měl premiéru Břevnovský pivovar sv. Vojtěcha, který představil pivo Břevnovský Benedikt 12° a Benedikt Imperial Pilsen.

Nejen pití, ale i jídla bylo o víkendu v Břevnově dostatek. Stánky překypovaly pečenými husami a kachnami, bramboráky, bramborovými spirálkami, grilovanými a pečenými masy, chleby se škvarkovou pomazánkou, domácími sýry a pro děti nepřeberným množstvím sladkostí. Oba večery zazářil nad Břevnovem ohňostroj.

Kdo prošel kolem rybníka, našel již tradiční staročeskou vesničku, ve které nechyběl i dětmi oblíbený žonglér Vítek. Počet prodejních a řemeslných stánků byl ještě větší než loni. „Při sestavování stánků je pečlivě dbáno na prodávaný sortiment a vzhled stánků. Novinkami ve vesničce byly dobové stánky s některými řemesly jako např. s tkalcovským stavem, kovář či foukač skla,“ řekl Tomáš Hudera, předseda spolku břevnovských živnostníků, který posvícení pořádá.


V sobotu při slavnostním zahájení promluvila z pódia starostka Marie Kousalíková a v neděli ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.


Dokonalá kopie. Skupina Beatles revival z Kladna byla pozvána i do anglického Liverpoolu, kde v legendárním Cavern Clubu odehrála tři vystoupení a absolvovala hodinové interview a živý koncert v pořadu On The Beat na Liverpool BBC Merseyside Radio, což se dosud žádné neanglické skupině nepodařilo. Dlouholetý tajemník Beatles Alistair Taylor o nich mimo jiné prohlásil, že vystoupení skupiny bylo naprosto dokonalé a chvílemi prý nevěřil, že na pódiu nehrají praví Beatles.


Svoje umění na podiu předvedly děti ze základních i mateřských škol.